MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil de kerncentrales langer open houden. (Photonews)

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil de kerncentrales langer open houden. (Photonews)

Binnenland politiek

Bouchez wil kerncentrales langer open houden om energiefactuur te drukken

Damien Segers

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open houden om de energiefactuur te drukken. Dat meldt L’Echo.

De regering-De Croo moet in de komende dagen een besluit nemen over de geleidelijke afschaffing van kernenergie. Nadat Bouchez zich eerder al uitsprak tegen een kernuitstap geven nu ook de Franstalige socialisten toe dat het debat nog niet gesloten is. PS-voorzitter Paul Magnette uitte zijn bezorgdheid over de stijgende energieprijzen en de werkgelegenheid in de nucleaire sector. Georges-Louis Bouchez stuurt nu naar eigen zeggen een “open uitnodiging aan de PS in de strijd tegen de hoge energieprijzen” met zijn idee om de jongste twee kerncentrales langer open te houden.

Concreet stelt Bouchez voor een concessie toe te kennen aan de centrales van Doel 4 en Tihange 3. Daarbij zou de overheid aanspraak maken op 10 tot 20 procent van de energieproductie. Dat zou zo’n 200 tot 400 megawatt inhouden. “De opbrengst kan in een fonds tegen energiearmoede worden gestoken“, zegt Bouchez.

Ook voor uitbaters kerncentrales een interessant voorstel, volgens Bouchez

Volgens de MR-voorzitter kan ook de uitbater van de kerncentrales, Engie Electrabel, baat hebben bij de verlenging. “Er moet dan wel worden geïnvesteerd in de verlenging van de jongste twee kerncentrales, waardoor de kostprijs mogelijk dubbel zo hoog zal uitkomen. Maar dan nog is er een mooie opbrengst. Nu kost de productie van nucleaire energie 20 à 25 euro per megawatt. Volgens onze berekeningen zou dat bij een verlenging uitkomen op zo’n 40 euro. Maar ook de marktprijzen lopen nog op en kunnen zelfs hoger gaan dan 100 euro per megawatt.“, aldus Bouchez.

Met een aandeel van 80 tot 90 procent van de nucleaire capaciteit kan Engie Electrabel dan ook op een mooie winst rekenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

3 gedachten over “Bouchez wil kerncentrales langer open houden om energiefactuur te drukken”

Plaats een reactie

Delen