(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christenen Bangladesh verzetten zich tegen poging tot uitzetting

Sonja Dahlmans

Meer dan 20 christelijke families in Bangladesh leven in angst in het Rajshahi district in Bangladesh. De christenen vrezen dat zij uitgezet zullen worden en hebben hulp gevraagd aan de overheid. Een groep van dertig moslims probeerde de christenen met geweld uit hun huizen en het gebied te verjagen.

In het dorp Badhair probeerden de moslims de christenen van het land weg te sturen met geweld. Zij wilden daar bomen planten. Gewapend met stokken en scherpe wapens trokken zij naar de huizen van de christenen en dreigden deze in brand te steken wanneer zij niet weg zouden gaan. “Ze dreigden ons te vermoorden en onze huizen in brand te steken. Wij doen een beroep op de overheid ons te beschermen tegen gedwongen uitzetting”, zegt Simon Marandi, een christen uit het gebied.

Het betreft hier zogenaamd khas-land; dat wil zeggen land van de overheid waarop mensen zonder eigen grond kunnen wonen en dit kunnen bewerken. De moslims, onder wie enkele zeer invloedrijke in het dorp, proberen de christenen daar te verjagen omdat zij het land voor eigen gebruik willen hebben. De christenen zouden geen officiële documentatie hebben om aan te tonen dat zij toestemming van de overheid hebben daar te wonen. Of de moslims die dreigen met geweld dit wel hebben is vooralsnog niet duidelijk. Wel is er een moslim, Dural Huda, die beweert dat het land zijn eigendom is.

Volgens de politie is er echter geen proces aangespannen tegen de christenen wegens schenden van andermans eigendom. De politie wilde verder niet zeggen of het land inderdaad zogenaamd khas-land is of dat het eigendom is van de familie Huda. Gewelddadige twisten over land waarbij etnische groepen zijn betrokken, komen zeer geregeld voor in Bangladesh. Het land is overwegend islamitisch, maar er wonen enkele etnisch-religieuze minderheidsgroepen.

In 2016 nog werden drie christenen vermoord en raakten ettelijke gewond bij een dergelijk dispuut over land in het district Gaibandha. Al jaren vragen inheemse minderheidsgroepen de overheid om in te grijpen. Zij willen een onafhankelijk ministerie dat hun rechten waarborgt en een speciale commissie die deze veel voorkomende twisten kan stoppen. Het land staat op de eenendertigste plaats op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Deze organisatie schrijft dat de radicale islam steeds meer voeten aan de grond krijgt in Bangladesh.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen