Nicolas Sarkozy (Shutterstock)

Nicolas Sarkozy (Shutterstock)

Uncategorized

“Democratie is niet alleen links en extreem-links”

Redactie Buitenland

In een uitzending van RTL haalde Nicolas Sarkozy zaterdagochtend stevig uit naar de houding van de media ten aanzien van Éric Zemmour. Zo hekelt hij de beperkte bandbreedte van het democratisch debat. Voor sommigen in de media ligt dat enkel “tussen links en extreem-links”, aldus de oud-president. In het interview sprak hij ook opvallend genoeg zijn expliciete steun (nog) niet uit voor Valérie Pécresse, kandidate voor ‘Les Républicains’, de opvolger van Sarkozy’s UMP.

Nicolas Sarkozy liet in de uitzending verschillende keren blijken het niet eens te zijn met de meningen van Zemmour. Tegelijk vindt het voormalig staatshoofd dat de extreme agressie in de media een gevaarlijk klimaat creëert. Daarvoor dragen naar zijn mening alleen de media de verantwoordelijkheid.

“Het tuig van de straten vegen”

Voor de Franse oud-president kunnen journalist gerust moeilijk vragen stellen. Echter, de agressieve toon kan volgens hem achterwege blijven. Zelf meende hij van die erg negatieve houding in het verleden ook het slachtoffer te zijn. Onder andere de manier waarop hij werd aangepakt na enkele uitspraken in de Parijse banlieues zit hem dwars. Naar aanleiding van rellen in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois (2005) sprak hij als toenmalig minister van Binnenlandse Zaken over “het tuig van de straten vegen”.

Een uitspraak die media vaak tegen hem uitspeelden naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in 2007. Hij nam het toen – met succes – op tegen de socialistische tegenkandidate Ségolène Royal (PS).

De demoniserende houding van sommige journalisten – in het bijzonder ten aanzien van rechtse politici – zorgt ook telkens voor het tegenovergestelde effect. In Frankrijk vormt het mee de basis voor de groeiende populariteit van politieke nieuwkomer Zemmour volgens Sarkozy. Hij roept tenslotte op om “mensen zich te laten uiten (…). De Fransen zullen daarna zelf wel hun keuze maken.”

Lees ook

https://redactie.palnws.be/2021/12/kan-deze-man-frankrijk-redden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over ““Democratie is niet alleen links en extreem-links””

  1. De burger is perfect in staat om zelf zijn mening te vormen. Hij heeft geen behoefte aan een kleuterleider-jounalist die hem uitlegt wie hij “lief” of “stout” moet vinden. De arrogantie en moreel superioriteitsgevoel van journalisten en hun hoofdredacteurs is vaak ondraaglijk, om niet te zeggen wansmakelijk.

  2. Sommige media zijn van het slechtste soort.
    Ze willen zich positioneren iplv te analyseren en te rapporteren.
    Omzet is een motief.
    Machtswellust is eveneens een motief, echter van het slechtste soort en gebaseerd op Ersatz-macht, namelijk via manipulatie, net (straffeloze) terroristen-ronselaars.
    Gelukkig werd kritisch lezen ons met de voorhamer meegegeven.
    Sommige hoofdredacteuren zien zich als imams van het mindere soort.

Plaats een reactie

Delen