Uncategorized

Duizenden banen op helling door sluiting kerncentrales

Redactie PAL

Het Waalse overlegorgaan rond economische, sociale en milieukwesties vreest dat duizenden jobs verloren zullen gaan als de kerncentrales sluiten. Dat laten ze weten in een brief aan Waals minister-president Elio Di Rupo.

Het ‘Conseil économique, social et environnemental de Wallonie’ (CESE) heeft vandaag een brief gestuurd naar Elio Di Rupo waarin ze waarschuwt voor de werkgelegenheid indien men alle kerncentrales zou sluiten. In dit orgaan zijn de vakbonden, werkgevers en bepaalde milieuorganisaties verenigd. Indien men in 2025 de kerncentrales sluit zou dit volgens hen “op sociaal vlak direct en indirect leiden tot het verlies van duizenden banen.” Daarnaast zou een sluiting ook leiden tot “volatiliteit in de prijzen” en “een versterking van de ongelijkheid.”

Volgens het CESE is er een groot risico verbonden aan het huidige klimaat van onzekerheid en vraagt men dan ook overleg met de Waalse regering. “Dit klimaat van onzekerheid, gelinkt aan de mate waarin de Waalse bedrijven afhankelijk zijn van energie vormt een groot risico voor de ontwikkeling en het voortbestaan van deze bedrijven.”, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat onzekerheid heerst over de sluiting van de kerncentrales en de gevolgen daarvan op de tewerkstelling in die regio’s. Exact een jaar geleden kwamen daarom op de site van Doel honderden personeelsleden in actie om hun ontevredenheid te uiten. Volgens die mensen zouden er 7.000 jobs op het spel staan: 2.500 mensen die rechtstreeks bij Electrabel werken en 2.500 mensen die voor onderaannemers werken. Daar komen nog eens 2.000 andere mensen bij wanneer er onderhoud gepland staat aan de centrales.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Duizenden banen op helling door sluiting kerncentrales”

  1. Blijkbaar is de covid-19 niet voldoende voor Groen en Ecolo? Bij partijen domineren het kartel van de Vivaldi criminelen en fungeren als het paard van Troje ten voordele van Rusland en China. Waarom zouden ze anders onze welvaart en economie om zeep willen helpen?

  2. De kerncentrales kunnen best nog een tijd openblijven, en ondertussen moet er uitgekeken worden naar het bouwen van nieuwe, veilige en efficiënter kerncentrales. Met de energiesprookjes van Groen komen we niet aan voldoende stroom, tenzij we vervuilende gascentrales gaan bouwen met het gas dat vriend Poetin ons misschien tegen zíjn prijs wil leveren.

  3. Wie wat ook welke argumenten aanbiedt, de groene fundamentalisten zullen hun willetje doordrijven, en niemand, ook onze pornopremier niet, zal daar iets aan veranderen. Zo was het afgesproken in het regeerakkoord en iedereen heeft dezelfde nachtmerrie: de regering valt voor 2024. Dus de sluiting komt er zeker, ook al pompen we miljarden ton koolstof mono(di)oxide en honderdduizenden tonnen nitraten de lucht in de lucht, de groenen gaan ervoor, de regering zou niet durven iets in te brengen. De Vlaming zal het tegen 2030 wel betalen, want van Wallonië, Brussel en federaal hebben we nog steeds geen enkele indicatie van een klimaatplan gekregen.

Plaats een reactie

Delen