Uncategorized

Duizenden betogers tegen coronamaatregelen in Brussel

Anton Schelfaut

In Brussel vond zondagmiddag de derde betoging tegen de coronamaatregelen plaats. De betogers uitten hun ongenoegen over de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket (CST). De mars, die omstreeks 13 uur begon aan het Noordstation, verliep over het hele traject rustig.

Volgens de Brusselse politie stapten zo’n 3.500 betogers mee. De organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, spraken zelf eerst over 50.000 betogers, maar stelden dat later bij naar 37.000 deelnemers.

“We begrijpen dat er een pandemie heerst en de vijand is het virus, maar er moet een debat mogelijk zijn over de manier waarop we dat virus bestrijden”, verklaarde woordvoerder Sarkis Simonjan van Belgium United for Freedom bij VRT NWS. “Met de maatregelen die nu gehanteerd worden, creëert de politiek verdeeldheid, discriminatie en paranoia. We hebben een aantal ideeën en voorstellen maar dan moet de politiek wel naar ons luisteren. Zolang dat niet gebeurt, blijven we op straat komen.”

De betoging verliep over het hele traject rustig en zelfs nadat alle betogers het eindpunt in het Jubelpark hadden bereikt, bleven incidenten uit. Vanaf 16 uur begon een groepje relschoppers echter nadrukkelijk de confrontatie te zoeken met de politie, ondanks pogingen van andere betogers om hen tegen te houden. De agenten die opgesteld stonden in de Kleine Wetstraat, werden bekogeld met vuurwerk, takken, kasseien en glazen flessen. 

“Onze diensten zijn tussengekomen met de sproeiwagen en traangas”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “Omstreeks 16.30 uur heeft de politie opgeroepen tot het ontbinden van de betoging. We zijn overgegaan tot het uiteendrijven van personen die niet wilden vertrekken in het Jubelpark en omgeving.”

(Lees verder onder de tweets.)

55 relschoppers opgepakt

In totaal heeft de Brusselse politie zondagmiddag 55 relschoppers opgepakt. Het gaat om 48 administratieve arrestaties en 7 gerechtelijke. Eén betoger raakte gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden voor verzorging. “Er werden ook vijf meldingen gedaan van schade aan eigendommen”, aldus nog de politiewoordvoerster.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Duizenden betogers tegen coronamaatregelen in Brussel”

  1. “Belgium United for Freedom” bweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuk. Alle sympathie voor het doel van de betoging (tegen de verplichte vaccinatie, tegen de corona-pas) maar met zo’n B naam… Bah.

Plaats een reactie

Delen