Vuurwerk in Gent. Foto Shutterstock.

Vuurwerk in Gent. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Elke Oost-Vlaamse gemeente heeft andere regels rond vuurwerk

Ruben Notteboom

Particulieren die van plan zijn vannacht vuurwerk af te steken worden aangeraden om zeker de regels na te kijken op de website van hun stad of gemeente. Zo voorkomt men boetes of problemen. Vorig jaar was het verboden in de volledige provincie Oost-Vlaanderen om vuurwerk te gebruiken, maar dit jaar kiezen de steden en gemeenten zelf.

Eeklo, bijvoorbeeld, koos voor een totaalverbod. “Vuur maken, voetzoekers laten ontploffen of vuurwerk afschieten is verboden, ook met oud en nieuw. Stad Eeklo heeft dit totaalverbod ingevoerd omwille van de brandveiligheid, geluidshinder en het dierenwelzijn,” staat te lezen op de Facebookpagina van Eeklo.

Elke Oost-Vlaamse gemeente of stad heeft andere regels rond vuurwerk

In Gent mag vuurwerk enkel tussen middernacht en één uur. “Feestvuurwerk en ontploffend vuurwerk mag je afsteken, maar je moet wel een toelating vragen. Spektakelvuurwerk is verboden,” staat te lezen op de website van Gent. Wensballonnen zijn ook verboden.

Voor oudejaar geldt de aanvraag voor toestemming echter niet. “Het ontsteken van feestvuurwerk en ontploffend vuurwerk moet je altijd aanvragen aan de burgemeester, behalve in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen middernacht en 1 uur.”

Op enkele plaatsen mag het beperkt, op andere plaatsen is het verboden

Elke andere regio heeft eigen regels. In de politiezone Puyenbroeck (Lochristi, Wachtebeke, Zelzate en Moerbeke-Waas) bijvoorbeeld, mag vuurwerk enkel van elf uur tot één uur en mag het niet luider zijn dan 85 decibel. In De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem mag men enkel vuurwerk afsteken tussen middernacht en half één.

De gemeente Aalter laat vuurwerk toe van tien uur tot één uur, waardoor Aalter de meest lakse regels heeft van de regio. De gemeente Maldegem laat vuurwerk niet toe. Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) vindt dat dierenwelzijn en veiligheid primeert. Eeklo en buurgemeenten Kaprijke en Sint-Laureins hebben ook een totaalverbod opgelegd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen