Princiepsakkoord tussen Belgische staat en Engie over verlenging Doel 4 en Tihange 3

Kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Engie Electrabel blijft vastbesloten om vergunning voor gascentrale Vilvoorde te halen

Wijnand Meeus

Engie Electrabel blijft vastberaden om de vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde voor de deadline van midden maart te halen. Volgens het bedrijf is plan B, zijnde het openhouden van de twee kerncentrales, “onmogelijk”. Meerdere ministers benadrukken ook dat de kans onwaarschijnlijk klein is dat de centrales na half maart zullen blijven draaien.

Momenteel is het voor Engie Electrabel onmogelijk om de bouw van de gascentrales te starten. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde immers de vergunning die werd ingediend voor de centrale van 850 MW. Het zal krap worden voor de eventuele goedkeuring van de nieuwe aanvraag. Aangezien het vaak enkel maanden duurt voordat alle betrokken instanties hun uitspraak doen.

Als piste A, de volledige kernuitstap, doodloopt, wil de regering alle andere opties bekijken, zoals de verlenging van de reactoren van Doel 4 en Tihange 3. Maar volgens Engie kan dat geen optie zijn. “We hebben al meerdere keren aangegeven dat de beperkingen op technisch, juridisch en reglementair vlak het niet mogelijk maken de twee reactoren nog open te houden in 2025″, klinkt het bij woordvoerster Hellen Smeets.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

4 gedachten over “Engie Electrabel blijft vastbesloten om vergunning voor gascentrale Vilvoorde te halen”

  1. De zaak is al beklonken. Engie zal geen nucleaire rente meer betalen en zal honderden miljoenen subsidies binnenrijven. Het zal ervoor zorgen dat diegenen die dit akkoord geregeld hebben ruimschoots zullen vergoed worden voor bewezen diensten met buitenlandse graaipostjes, bij voorkeur EU het win for life ticket voor nationaal uitgespuwde politici. Enkel NVA, want die zat in de oppositie, lag dwars met de vergunning maar dat is na 23 december evenmin een probleem. Daar zal een mouw aangepast worden met…harde euro’s die uiteindelijk ook uit de subsidies zullen komen, vooral betaald door de Vlaamse belastingbetaler. En niemand die enige kritische vragen had over het feit dat het net Engie was, die ook beheerder was van de kerncentrales, het contract kreeg? Doet me denken aan helikopters, waar de verantwoordelijken nu ook nog steeds minister zijn.

  2. Jack,die vergunning is nog niet binnen.Groen en blauw zijn alles aan het voorbereiden om de schuld in de schoenen van de NVA te schuiven,maar met Zuhal zal het niet gemakkelijk zijn om samen kersen te eten.De boeren hebben ook eisen aangaande CO2 en stikstof.Ik ben benieuwd of GLB voet bij stuk zal houden of plooien om geen verkiezingen uit te lokken wetende dat de nuttige idioten onder de kiesdrempel zullen verdwijnen.

  3. En dan vergeet je nog de miljarden voor afbraak en opkuis van de oude centrales ( centrales weggegeven door Ovld aan Engie)’ Engie die de miljarden aanrekende bij de burger maar die dankzij Ovld “geïnvesteerd” zijn in andere projecten en waar dus de burger dus ook nog eens zal voor opdraaien met duurder electriciteit in de toekomst. Kan Vlaanderen niet zelf een centrale bouwen of instappen bij de centrales in Nederland?

Plaats een reactie

Delen