Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Foto Shutterstock

Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Foto Shutterstock

Uncategorized

EU komt met regeling om gezondheidscrisissen beter aan te pakken

Wijnand Meeus

De Europese unie heeft afgesproken om een regeling te voorzien die het makkelijker zal maken om noodfondsen vrij te maken, gezamenlijk medicijnen of vaccins aan te kopen of productiefaciliteiten in te schakelen. Op die manier wil de Unie sneller en slagvaardiger kunnen optreden bij mogelijke toekomstige gezondheidscrisissen zoals het coronavirus.

De Europese Unie begaf zich op onbekend terrein toen bijna twee jaar geleden het coronavirus uitbrak. Volksgezondheid is in principe een nationale bevoegdheid, maar de EU besliste om in de lente van 2020 ook op het Europese niveau initiatieven te nemen. De gemeenschappelijke aankoop van medisch materiaal en vaccins zijn bekende voorbeelden. De nieuwe verordening biedt de EU voortaan een institutioneel kader om dringende en doelgerichte noodmaatregelen te nemen.

Volgens Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft corona duidelijk gemaakt dat afzonderlijke landen niet alle uitdagingen aankunnen die gepaard gaan met grensoverschrijdende gezondheidscrisissen. Daarom zal er dus in de toekomst meer hulp geboden worden vanuit de EU. Het grootste deel van de operationele taken komt in handen van het nieuwe HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority). De coördinatie zal verlopen via een nieuwe gezondheidscrisisraad (Health Crisis Board) onder het covoorzitterschap van de Commissie en de lidstaat die op dat moment het roterende EU-voorzitterschap waarneemt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “EU komt met regeling om gezondheidscrisissen beter aan te pakken”

  1. Afzonderlijke landen waren, in tegenstelling tot wat de eurocommisaris zegt, juist veel slagkrachtiger dan Europa. België was bij de kneusjes omdat we braaf op Ursula wachtten, terwijl zelfs Duitsland het initiatief nam om zelf voor haar burgers te zorgen en vaccins aan te kopen. Als het van de bureaucraten van Europa afhangt, zijn we nog lang niet thuis. En natuurlijk nog eerst een paar nieuwe dure diensten in het leven roepen.

  2. Honderdduizenden levens hadden kunnen gered worden als de vaccins er op tijd waren, maar de EU procedure van aankoop moest nog beslissen wie er het meest mocht aan verdienen. Israël was in augustus als aan het boosterprikken, de EU was nog op vakantie en weer lieten duizenden mensen het leven. Laat de EU er aub buiten als er mensenlevens op het spel staan, het is al genoeg dat ze overlevenden plunderen dat ze nu nog doden ook hun conto bij elke nieuwe coronagolf kunnen schrijven.

  3. Na 2 jaar heeft de EU amper iets gepresteerd, beleidsmakers moeten vooruit zien. EU had Europese beslissingen moeten nemen om alle EU burgers te beschermen maar deze mensen hebben te weinig tijd, de hele dag uw geld liggen tellen is ook een job. Met de nadruk op liggen.

Plaats een reactie

Delen