Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen - Afbeelding: Shutterstock

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Europese Unie denkt na over “forse uitbreiding” van sancties tegen Rusland

Niels Geerinck

Indien Rusland de spanningen in de relatie tot Oekraïne blijft opdrijven of “kwaadwillige” daden stelt, zal de Europese Unie de bestaande sancties tegen het land uitbreiden. Dat liet Commissievoorzitter Ursula von der Leyen weten.

Onder bepaalde Westerse landen leeft het idee dat Rusland een inval aan het voorbereiden is. Vooral de troepenbeweging langsheen de Russisch-Oekraïense grens wekt bij velen argwaan. Moskou ontkent alle beschuldigingen. De Russische president Vladimir Poetin ontmoette dinsdag zijn Amerikaanse collega Joe Biden via videoconferentie.

Biden riep op om het conflict niet te laten escaleren. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen deed hetzelfde: “Ik wil nogmaals de volledige steun van de EU voor Oekraïne uitspreken in de context van deze agressie tegen zijn territoriale integriteit en soevereiniteit”, zo klonk het.

Nieuwe sancties

Indien Rusland zich “agressief” blijft gedragen , “zal de EU gepast reageren”, zo liet ze uitschijnen. “Deze reactie zal bestaan uit een forse uitbreiding van het bestaande sanctieregime. Daarnaast zijn we bereid bijkomende beperkende maatregelen op te leggen. Dat zullen we gecoördineerd met onze gelijkgestemde partners doen.”

Welke nieuwe maatregelen Europa op het oog heeft, zei von der Leyen niet. “Laat me duidelijk zijn: we zouden liever constructief met Moskou samenwerken, maar dat hangt van hen af. Het zijn de doelbewuste keuzes en agressieve gedragingen van Rusland die de veiligheid in Europa blijven destabiliseren”, besloot de voorzitter. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

14 gedachten over “Europese Unie denkt na over “forse uitbreiding” van sancties tegen Rusland”

  1. Wat geeft haar het recht sancties op te leggen.?
    Men blijft de Beer tergen zonder er aan te denken
    dat Putin dit als agressie ziet. Er bestond reeds
    het probleem van de Oost europese landen die toetraden
    tot de EU en de Nato.
    Oorspronkelijk was af gesproken dat de Nato zich ging onthouden van die landen te ronselen.
    Verwondering alom dat Putin zegt dat Rusland omsingeld wordt.
    Nee, Mevr. de Voorzitter speelt echt een gevaarlijk spel-
    En, als ze werkelijk de oorlogsgodin wil spelen, dat ze er dan eerst voor zorgt dat de EU staten hun financiering van
    een europees leger ernstig op poten zetten.
    Zodra Putin een sterker EU leger tegenover zich ziet
    groeien zal hij wel wat inbinden.

  2. Die woke-teef zal de boel nog eens wat oppoken. Dat mens is zo lomp als een varken en snapt er niets van. Poetin zit te lachen in zijn vuistje en zal de gaskraan wel een beetje dichter draaien. Geef haar een geweer en stuur ze naar de Donbass dan zijn we van dat gevaarlijk wijf af. De fruitboeren hier hebben al eens al hun peren zelf kunnen opvreten, maar daar had dat mens geen last af. Kennedy riskeerde een kernoorlog om te voorkomen dat de Russen kernraketten gingen plaatsen op Cuba. Maar dat was toen een held.

  3. Alle ‘sancties’ die de EU al genomen heeft, zijn allemaal op de rug van de eigen EU-burgers terechtgekomen. Hallucinant als je die figuren hoort raaskallen: oplossingen voor alle wereldproblemen hebben ze, voor de eigen burger die het allemaal maar bijeen moet zien te krasselen is het ‘nooit zo urgent’. De geschiedenis heeft vele ‘grote leiders’ voortgebracht die het normaal vonden de eigen onderdanen op te offeren. We zijn bijna 2022, er is NIETS veranderd.

  4. De in eigen land volkomen mislukte – welke EU bobo, past or present, is niet in eigen land mislukt en afgedankt? – Von der Leyen, dient zich in al haar misplaatste en ter zake volkomen onterechte commentaren, zeer bescheiden op te stellen. Poetin heeft haar, en dus de EU, in een wurggreep. Denk aan gas, olie, de naderende koude winter (de “opwarming…”, ook al zo’n EU / VN leugen), en het feit dat 60% van Oekraïne (het hele Oosten en de Krimm) Russisch gezind is. Hetgeen niet zo vreemd is want Oekraïne heeft altijd bij Rusland / USSR gehoord. Daarnaast was het opheffen van het IJzeren Gordijn onder Gorbatchov gedaan met de westerse belofte om geen landen nabij Rusland in te lijven, en Oekraïne géén NAVO-lid te mogen laten worden.

  5. Totdat Poetin effe de gaskraan dichtdraait! Eens zien hoe stoer Europa dan nog zal zijn. Een van de allerdomste beslissingen ooit, die volledige afhankelijkheid van je energievoorraad via dictatoriale regimes. Hoe ver ben je dan heen ??? 🙄🙄🙄

  6. Hiermee is bevestigd wat sommigen al schreven ; deze poulain van Merkel is een lichtgewicht dat wordt gemanipuleerd door lobby’s en geldmachten zowel van binnen als van buiten de EG. Dat ze daarbij haar boekje en bevoegdheden te buiten gaat door zich te bemoeien met toestanden buiten Europa kan nefaste gevolgen hebben voor de Europeanen. Nadat ze – volgens gezaghebbende Duitse bronnen – de Duitse defensie om zeep heeft geholpen zal ze nu een ernstig buitenlands beleid opofferen aan een gevaarlijke mars richting.

  7. De uitleg is eenvoudig! Als vazal van de VS moet ze doen wat haar opdrachtgever haar oplegt. Dat ze nog zoiets heeft als een vertegenwoordiging van de Europese burger komt zelfs niet meer op bij haar. In 2014 verklaarde de Amerikaanse gezant Nuland in Kiev ‘f**k the EU’. …En dat is wat ze nu met haar aan het doen zijn… En ze geniet er blijkbaar ook nog van.

Plaats een reactie

Delen