Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch (Photonews)

Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch (Photonews)

Binnenland politiek

Extra factuur van 1,8 miljard euro per maand door hoge gasprijzen

Belga Press Agency

De historisch hoge gasprijzen betekenen voor de Belgische economie een enorme factuur. Dat becijferde de Nationale Bank.

Maandelijks zorgen de gasprijzen voor een bijkomende kost voor onze economie van 1,8 miljard euro, zo becijferde de Nationale Bank in de marge van de economische vooruitzichten.

Het gaat dan nog om gemiddelden. In de wintermaanden – als er meer gestookt wordt – ligt de extra kost nog een stuk hoger.

De Nationale Bank kwam tot die conclusie door de gemiddelde gasprijzen van de voorbije jaren te vergelijken met het huidig prijspeil. Aardgas is door krapte op de markt historisch duur en noteert aan prijzen hoger dan 100 euro per megawattuur.

Vooral de bedrijven betalen de kostprijs, onder meer door hogere lonen. Gezinnen zijn immers door de indexering van die lonen “relatief goed beschermd” tegen prijsstijgingen, aldus de centrale bank.

De Nationale Bank gaat er wel van uit dat de gasprijzen volgend jaar dalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Extra factuur van 1,8 miljard euro per maand door hoge gasprijzen”

  1. De VS is weer een nieuwe lobby actie gestart om Nordstream 2 te boycotten. Ze hebben Olaf Scholz (de nieuwe Duitse Bondskanselier) en Ursula von der Leyen (EU commissievoorzitter) al kunnen overtuigen. Hoewel de gaspijplijn zo goed als klaar is, worden de vergunningen niet uitgereikt. Verwachte administratieve vertraging (EU + DE) wellicht 1 jaar.
    In Washington vieren ze de overwinning. De consument betaalt de meerprijs voor deze politieke spelletjes.

  2. Aardgas is door krapte op de markt historisch duur? Neen, het zijn pure politieke spelletjes waarbij de gewone mens de rekening mag betalen ! Bedrijven sturen de rekening wel door naar de klanten.

  3. Sinds we vernomen hebben op TV, tgv de vorming van de regering in Nederland, dat men aldaar kerncentrales zal bouwen, horen we niets meer van Tine VDS. Ze wordt nu afgeschermd door de media. Dat zal nu nog ongeveer 2 weken duren. Inderdaad, de vragen die zouden kunnen gesteld worden zouden te genant zijn.

  4. dit is de enige manier om de Russische economie te boycotten,dit vind ik spijtig,men zou beter Turkije boycotten,die zijn gevaarlijker voor het Westen dan Rusland in wie we een bondgenoot zouden kunnen hebben tegen de islam en haar aanhangers.Biden zou zich beter bezighouden in zijn toekomstig apenland.

Plaats een reactie

Delen