Franse minister: “EU-landen moeten migranten opnemen of betalen”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin. Shutterstock

Uncategorized

Franse minister: “Migranten chanteren de politie en dreigen baby’s in het water te gooien”

Niels Geerinck

Tijdens een persconferentie in Calais gaf de Franse minister van Binnenlandse Zaken aan dat de agenten die op de stranden patrouilleren, opmerken dat de illegale migranten gebruikmaken van chantage. Ze dreigen ermee om baby’s en ouderen overboord te gooien. “Zo verhinderen ze het ingrijpen van de politie”, verklaarde Gérald Darmanin.

Vorige week leidde een schipbreuk op het Kanaal tot de dood van 27 mensen. Allen waren illegaal de overtocht van Calais naar het Verenigd Koninkrijk aan het proberen maken, toen hun rubberen bootje ’s nachts in aanvaring kwam met een containerschip. Slechts 2 opvarenden wisten te overleven.

Te weinig ondernomen

Het incident zorgde voor een heropflakkering van het debat rondom de illegale migratie via Frankrijk richting Groot-Brittannië. In de Britse pers verschenen tal van artikels waarin foto’s te zien waren van Franse agenten die niet ingrepen toen migranten hun bootjes te wateren lieten. Ook de Britse autoriteiten reageerden furieus en merkten op dat Frankrijk te weinig inspanningen levert met het geld dat het elk jaar ontvangt.

De Britse premier Boris Johnson publiceerde een brief waarin hij met aandrang vroeg dat Frankrijk Britse agenten op de stranden van Calais zou toelaten, om de illegale migratie aan te pakken. Die brief viel in slechte aarde bij de Franse president Emmanuel Macron en diens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

“Aanpakken mensensmokkel”

In de nasleep van het ongeval organiseerde Darmanin een overleg met alle minister van Binnenlandse Zaken uit de omringende buurlanden. Zo waren België, Duitsland en Nederland vertegenwoordigd. De Britten ontvingen echter geen uitnodiging, omwille van de inhoud van de brief die Johnson aan het adres van Macron had gericht.

Op de agenda van het overleg in Calais stond “het aanpakken van de mensensmokkel” , die de illegale migratie richting het Verenigd Koninkrijk blijft aansturen.

“Migranten nemen hun toevlucht tot chantage”

Tijdens de persconferentie achteraf, stelde de Franse minister van Binnenlandse Zaken dat de foto’s die in de Britse en buitenlandse pers circuleerden, de nodige context missen. “In zeer recente foto’s die in de Engelse kranten verschenen, zagen we een deel van de politieagenten op het strand vertrekken, terwijl ze de migranten met hun boot , hun gang laten gaan”, zo begon hij zijn uiteenzetting. “Wat deze foto’s niet laten zien, is dat de migranten hun baby’s gebruikten als chantage. En ermee dreigden deze enkele meters verderop in het water te gooien, indien de Franse politie hen kwam arresteren”, zo vervolgde Darmanin.

Volgens de minister hebben de agenten expliciete richtlijnen ontvangen om niet in te grijpen. “We mogen het leven van kinderen en oudere mensen, die soms in zee worden gegooid, niet in gevaar brengen”, zo zegt hij. Volgens hem is het een kwestie waar de Franse agenten “al vele jaren” mee geconfronteerd worden.

“Verbijsterende opmerkingen”

De woorden van Darmanin kunnen rekenen op heel wat kritiek. Zo reageerde de coördinator van de pro-migratie ngo ‘Utopia 56‘ Anna Richel. Volgens Richel vinden de praktijken helemaal niet plaats en probeert de Franse minister met zijn uitlatingen de migranten te “criminaliseren”.

“Het is zielig, ik ben vreselijk geschokt door dergelijke opmerkingen” en zo voegt ze toe; “Hij probeert de migranten af te schilderen voor wat? Voor criminelen? Probeert hij hen te denigreren? Zijn opmerkingen zijn verbijsterend en heel ernstig.”, aldus Richel.

De organisatie staat sinds september onder toezicht van de Franse Staatsveiligheid omwille van het faciliteren van mensensmokkel en banden met extreemlinkse milieus. Zo berichtte we toen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

13 gedachten over “Franse minister: “Migranten chanteren de politie en dreigen baby’s in het water te gooien””

  1. A. Richel moet dan maar ’s in België komen kijken als ze ’t niet geloofd : daar hangen ze Iraakse peuters uit het raam van illegale tegen 150 in ’t uur wegspurtende bestelwagens. Of in Turkije, waar Koerdische kleuters op stranden aanspoelen voor alerte Pulitzerprijs-foto’s-trekkende-journalisten.

  2. Zijn asielbaby’s, speciaal gefokt om medelijden op te wekken. Eenmaal een ingericht huis en uitkering, laten de ouders de kinderen hetzelf uitzoeken, met als gevolg: jeugdbendes, relschoppertjes, 11-jarigen die om 4 uur ‘nachts nog op straat lopen, kinderen die elkaar zonder moeite neersteken.

  3. Die beelden van migranten die hun babies dreigen te vermoorden of als schild gebruiken hebben we al gezien, dat kan je niet ontkennen. Het is niet de norm, maar ik ben er zeker van dat het regelmatig gebeurt.
    Emotionele chantage is wel schering en inslag, bvb volwassenen die sigarettenrook in de ogen van kinderen blazen, zodat ze “wenen”.

  4. Dirk,dit is een lekkere voeding voor garnalen,kreeften en krabben,dit zijn de opkuisers van de zeebodem.Lekker dikke,veel en goedkoop omdat er zovelen gevangen worden,de eindejaarsfeesten worden goedkoop dit jaar.

  5. Robert,ze neuken en fokken als ratten en dit in een zogezegd genaamd oorlogsgebied.Wij,maken kinderen omdat we hen een toekomst kunnen bieden,de meesten toch,dat volk neukt erop los om onze welvaart in te pikken en onze verkozen politiekers doen er alles aan om hen te beschermen en te bevoordeligen,laat ze zichzelf uitmoorden of verdrinken

  6. Dus het UITSCHOT dat hun eig4n kinderen wil vermoorden als ze hun zin niet krijgen krijgen carte blanche? Ik begrijp dat ze deze liever kwijt willen maar dan maar de Engelsen ermee opzadelen? En dan weeral geprikkeld reageren door hun niet uit te nodigen op een overleg, typisch voor Franse mentaliteit!

  7. Hebben de onbekwame politici niet zelf deze situaties gecreeerd door hun laks optreden en pamper politiek. En dan zijn het de politie age,ten die de schuld kriijgen. Deze illegale migranten hadden allemaal in kampen opgesloten moeten zitten en dan terug vanwaar ze gekomen zijn.

Plaats een reactie

Delen