(Photonews)

(Photonews) PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT

Uncategorized

Gasfactuur gezinnen verdrievoudigd in jaar tijd

Belga Press Agency

De Europese energieprijzen zijn maandag opnieuw door het dak gegaan. Consumenten zien de gas- en elektriciteitsfactuur almaar grotere happen uit hun budget nemen, schrijft De Tijd dinsdag.

Volgens de recentste cijfers van energieregulator CREG bedroeg de elektriciteitsfactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin in november 2021 1.319,27 euro, tegenover 914,67 euro in november 2020. De gasfactuur kende een nog explosievere stijging, van 934,90 euro in november 2020 naar 2.708,68 euro dit jaar, net geen verdrievoudiging.

Bij die cijfers hoort wel de nuance dat de CREG in haar berekeningswijze geen rekening houdt met wie nog een lopend vast contract heeft, beklemtoont de zakenkrant. Het bedrag is de weergave van wat iemand die in november een contract heeft afgesloten op jaarbasis voor zijn gas- of elektriciteitsfactuur betaalt.

“Dat verschil tussen variabele en vaste tarieven is inderdaad belangrijk”, zegt Stephane Pirotte, die de marktevoluties opvolgt voor de Franse energieleverancier Engie aan De Tijd. In België heeft 35 procent van de gezinnen een variabel contract voor elektriciteit en 45 procent voor aardgas. “Maar de energiecrisis en de stijgende prijzen worden ontegensprekelijk voor iedereen in de samenleving, zowel bedrijven als consumenten, tastbaar.”

De alarmbellen op de Europese energiemarkt gingen maandag opnieuw op rood. De Nederlandse TTF-future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, sloot op 147 euro per megawattuur, een record­niveau en een verachtvoudiging tegenover begin dit jaar.

Ook de elektriciteitsprijs, die sterk samenhangt met de gasprijs, ging in alle Europese landen door het dak. De Franse elektriciteits­prijs staat, mede door problemen met stilligende kerncentrales, op het hoogste niveau sinds 2009.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Gasfactuur gezinnen verdrievoudigd in jaar tijd”

  1. Onze Europa bureaucraten in hun ivoren torentje zijn Poetin een beetje aan het afdreigen. Gaskraan wat verder dicht en de man met de pet zal de miljarden wel ophoesten.
    Blijkbaar zijn die paar windmolens en zonnepanelen niet voldoende om ons van voldoende energie te voorzien.

  2. Dit even terzijde: men heeft het altijd over stijgende energieprijzen voor gezinnen. Voor alleenstaanden geldt echter nagenoeg hetzelfde. Het is alsof men deze groep niet in zijn (al dan niet eigen) woning, maar in een zorgcentrum wenst.

  3. wie wint er bij hoge gasprijzen ??? rusland en amerika . biden stalt voor enkele miljoenen wapens in oekraine, de russen sturen troepen naar die grens en onze europese toppers beginnen te roepen en dreigen tegen poetin …. maar binnenkort kan onze economie nergens meer concurreren wegens te dure energie om te produceren . en veel gezinnen verliezen koopkracht om de energierekening te betalen . binnenkort lost het personeelstekort zich dan wel op

  4. Stommerik in brussel op de wetstraat zet overeral zonnepanelen en opslag voor stroom en de huizen miljue vriendelijk maken maandelijks op menselijk Manier op afbetaling en grondverwarming

  5. En intussen blijft de EU Rusland demoniseren en bedreigen. Rusland levert ons gas aan een derde van de prijs van het Amerikaanse schaliegas.

Plaats een reactie

Delen