Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Uncategorized

Gevangenissen blijven overbevolkt

Wijnand Meeus

De Belgische gevangenissen blijven kampen met problemen van overbevolking. Momenteel verblijven 10.781 gedetineerden in de 35 gevangenissen. In die gevangenissen is er echter maar plaats voor 9.300 gedetineerden. De problemen van overbevolking zijn niet nieuw. Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) plant tegen het einde van zijn legislatuur de opening van 15 nieuwe gevangenissen. Die goed zouden zijn voor 720 nieuwe plaatsen.

Volgens de meest recente cijfers, die dateren van 24 december, zitten op dit moment 10.781 gedetineerden in de Belgische gevangenissen. Vorig jaar waren dat er rond dezelfde tijd 10.442, een jaar daarvoor 10.903. Maar deze aantallen zouden nog vele hoger moeten zijn. Aangezien in 2020 vele gevangen die op minder dan zes maanden van het einde van hun straf werden vrijgelaten wegens corona.

De ernstige stijging die van het afgelopen jaar is grotendeels te danken aan het succes van de operatie rond de versleutelde telefoons van Sky ECC. Sinds die politieoperatie zijn al meer dan 500 mensen gearresteerd, van wie er ruim 200 in voorlopige hechtenis zitten. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

9 gedachten over “Gevangenissen blijven overbevolkt”

  1. begin met alle buitenlandse criminelen hun straf uit te laten zitten in eigen land . dan is er hier zelfs plaats over in de gevangenissen voor de criminelen die de wetstraat bevolken en de criminelen die zich in een toga verkleden . Zelfs voor de sjoemelende bankdirecteurs , notarissen en poedels is er dan een plaatsje vrij .

  2. Ik ga stilletjes aan naar de 60 en heb niet anders geweten dat er plaats te kort was in de gevangenissen.
    Ze zijn al jaaaren cellen aan het bij bouwen, maar ik vrees het niet meer mee te maken dat er een nieuwe gevangenis in dienst wordt genomen.

  3. Dit ondanks het feit dat objectief-correct constateerbare permissiviteit vaak politiek-correct gecamoufleerd wordt als vermeende…..”verdraagzaamheid”(sic), blijven er toch nog kennelijk meer dan genoeg terecht veroordeelden over !

  4. Moest men alle criminelen van buitenlandse afkomst repatriëren naar hun heimat had men gevangenissen teveel. En geen enkele onderdaan van een land dat weigert zijn criminelen terug te nemen nog toelaten op het grondgebied. Laat staan te genieten van onze sociale voorzieningen. Niet te vergeten ; een gedetineerde kost rond de 170 € per dag. Meer dan 5000 € per maand ! Zonder politie-en gerechtskosten.

  5. De oplossing is simpel: Kosovo verhuurt gevangenissen, inclusief cipiers. Aan een heel competitieve prijs. Nederland en Denemarken maken daar al gebruik van.

Plaats een reactie

Delen