De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

Uncategorized

Grote meerderheid Belgen wil geen onmiddellijke kernuitstap

Pieter Van Berkel

Slechts 15 procent van de Belgen is voorstander van een onmiddellijke kernuitstap. Een grote meerderheid wil ofwel nieuwe, kleine kerncentrales laten bouwen, ofwel een tijdelijke verlenging van de twee jongste kernreactoren. Dat blijkt uit een peiling van Le Soir.

In Vlaanderen is de weerstand tegen een onmiddellijke kernuitstap het grootst. Slechts 13 procent van de respondenten in het noorden van het land is voorstander. In Wallonië is dat 18 procent. In Brussel is er het meeste animo: 24 procent is voorstander, al blijft het ook daar een minderheid.

In Vlaanderen is men vooral voorstander van het bouwen van nieuwe, kleinere kerncentrales. 35 procent van de Vlamingen is daar voor te vinden, tegenover 31 procent van de Walen en 26 procent van de Brusselaars.

In Franstalig België is men dan weer vooral voorstander van een levensduurverlenging van de twee jongste kernreactoren. Voor 34 procent van de Walen en 30 procent van de Brusselaars is dat de te verkiezen oplossing, tegenover 28 procent van de Vlamingen.

In alle gewesten is een meerderheid voorstander van ofwel nieuwe kerncentrales, ofwel een levensduurverlenging van bestaande reactoren. Wel valt het grote aantal onbeslisten op. 22 procent van de Belgen, 24 procent van de Vlamingen, 20 procent van de Brusselaars en 17 procent van de Walen hebben geen mening over de kernuitstap.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

19 gedachten over “Grote meerderheid Belgen wil geen onmiddellijke kernuitstap”

  1. De edelgestrenge Almac(htigi)e had het laatst over EN de vorm EN het voldongen feit.
    Misschien had ze het ook moeten hebben over haar ‘de mensen…’.

    Nieuwsgierig te vernemen hoe Decroo de brief vd ingenieurs door het strot van Tinne zal duwen.

  2. Voor deze twee kernreactoren zou men een levensverlenging
    moeten toepassen om de tijd te geven voor het bouwen van
    nieuwere kerncentrales.
    Men spreekt altijd van kopen bij lokale handelaren.
    Voor energie kan men zou men dit ook kunnen toepassen.
    Energie van eigen bodem , dus lokaal.

  3. Dit komt omdat het grote deel van België gewoon dom is en graag de toekomstige generaties opzadelt met kern afval. De als het voor mij maar goed en goedkoop is mentaliteit van de doorsnee Vlaming is walgelijk! i.p.v. iets meer te betalen voor schone energie en de kinderen een toekomst te bieden. Maar nee allemaal gierig doen en huilen ik zal je zeggen ga werken dan is dit betaalbaar!

  4. Scherp gezien, Liesbeth, ook ben ik het niet steeds eens met je visie. Maar dit keer ben je er recht op! Het wordt al te vlug vergeten dat wij, Vlamingen, hier in dit apeland in de meerderheid zijn!

  5. Dat groen dogma gedoe moet kost wat kost een stevig HALT worden opgelegd. In een democratie is het de bevolking die over dergelijke cruciale zaken beslist. Niet een idiote Tinne en Almaci. De enquête was overduidelijk!

  6. Tinne is niet idioot maar net uiterst deskundig in technische zin. In politieke zin laat zij zich tillen door Engie, dat altijd wint : ofwel subsidies voor gascentrales ofwel verlenging kerncentrales. Los van voorkeuren en ideologie is het duidelijk dat de bevoorrading bij sluiten kerncentrales niet kan worden opgevangen, tenzij door gascentrales. Hier vermoed je een Vlaams-Belgisch conflict. Vilvoorde is van Engie, die de Belgische kaart trekt. Maar Tessenderlo is van Tack, die alsnog een vergunning zou kunnen krijgen voor meer Vlaamse energie-autonomie.

  7. Tav Liesbeth en Jacques. In alle gewesten is een meerderheid voorstander van ofwel nieuwe kerncentrales, ofwel een levensduurverlenging van bestaande reactoren. (texto). Duidelijk standpunt van de Belgische en Vlaamse meerderheid.

  8. Voor kernafval is al jaren een oplossing maar dit word verzwegen . Gasprijs is vandaag met 10% gestegen omdat Duitsland nog niet beslist heeft om nieuwe pijplijn vanuit Rusland open te zetten .

  9. Een Franstalige krant kan toch een peiling houden in Vlaanderen. Of ze correct weergeeft wat er leeft bij de mensen is wat anders maar ik zie het probleem niet. HLN doet toch ook peilingen in Wallonië en Brussel. Er staat toch nergens dat de peiling is gehouden onder de lezers van Le Soir. Er is blijkbaar een peiling gehouden in de drie gewesten. Je mag het gerust eens zijn met Liesbeth Jacques maar ze heeft WEERAL niet goed gelezen. Er wordt in percenten gesproken en niet in absolute getallen. 24% Vlamingen betekent nog altijd meer Belgen(spijtig genoeg) dan 30% Walen. Ik denk echter dat dat al te moeilijk is voor Liesbeth.

  10. De meeste mensen willen kern energie om te kunnen blijven werken. Ge moet eens een beetje meer naar de windturbines kijken dan gaat ge zien hoe dikwijls die stilstaan of amper draaien. En gascentrales stoten voor de toekomst van onze kindjes dan weer hopen vuiligheid in de lucht. Met wat groene dogma’s na te kwaken gaan we er niet komen.

  11. We betalen meer maar we krijgen geen schone energie. In tegendeel.En dat door de schuld van de slimmerikken, maar gelijk krijgen is belangrijker dan milieu blijkbaar.
    Diegenen die tegen kernenergie waren hebben de klimaatswijziging veroorzaakt door 40 jaar te lang voor fossiele brandstoffen te kiezen.

Plaats een reactie

Delen