Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Binnenland politiek

Hannah Arendt Instituut krijgt Vlaamse projectsubsidie van 805.000 euro

Belga Press Agency

De Vlaamse regering kent het Hannah Arendt Instituut een projectsubsidie van 805.000 euro toe. Het instituut krijgt de subsidie voor het project “PolarProf. Het opzetten van leertrajecten en -netwerken voor lokale besturen in de aanpak van online en offline polarisatie, desinformatie en haatspraak”. Dat blijkt uit de beslissingen van de Vlaamse regering. Coalitiepartner N-VA had zich verzet tegen de subsidiëring.

Het Hannah Arendt Instituut is een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Het werd in 2019 opgericht, door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) met de stad Mechelen als partner.

Het centrum buigt zich over maatschappelijke uitdagingen zoals migratie, diversiteit en sociaaleconomische en politieke achterstelling. Christophe Busch, voormalig directeur van Kazerne Dossin, leidt de instelling.

Maar coalitiepartner N-VA verzette zich tegen bijkomende financiering voor het instituut. Volgens Vlaams parlementslid Nadia Sminate houdt het instituut er een gekleurde visie op diversiteit en inburgering op na. “Het instituut kijkt met zeer vooringenomen blik naar elementen van diversiteit en verengt bewust het debat”, zo zei Sminate onlangs in het parlement.

Toch kan het instituut nu op voorstel van minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) rekenen op een projectsubsidie van 805.000 euro voor een project dat lokale besturen moet helpen om polarisatie, desinformatie en haatspraak aan te pakken.

“Het driejarig leer-en uitwisselingsproject omvat zowel het samenbrengen van bestaand onderzoek, experten en (praktijk)expertise, het opzetten van een digitaal leertraject, als het concreet vertalen naar de praktijk (via een toolkit en actieplannen). Daarnaast wordt er ingezet op de uitwisseling van ervaringen tussen en voor lokale besturen”, zo staat vrijdagavond te lezen in de beslissingen van de Vlaamse regering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

24 gedachten over “Hannah Arendt Instituut krijgt Vlaamse projectsubsidie van 805.000 euro”

  1. Terug een nutteloze subsidie, terug iets als “Sihame El Kaouakibi”, de verspilzucht van de huidige ‘onverkozenen’ is schrijnend. Dringend nieuw bewind, waarvan er geen enkele van de huidige ‘onverkozenen’ nog mag inzitten. Bwah…

  2. Hoe kan de Imam van Mechelen zijn achterban anders behouden, Het zullen waarschijnlijk bruine zijn,
    want groen en blauw is bruin. Niewaar Bartje, hij vertoond meer en meer dictatoriale trekjes, waarschijnlijk van collega burgemeester van Aarschot geleerd. natuurlijk ten tijde van toen de dieren nog spraken, en de bevolking zich liet manipuleren. De tijden veranderen voor de kleinste blauwe partij.

  3. Waarvoor gaan wij eigenlijk nog alle dagen onze nikkel afdraaien , Somers? Eerst om uw pree te betalen en dan nog eens omdat u het nodig vindt om wat geld uit te delen aan ik-weet-niet-wat- maar-wel – dat-ik-dat-niet-wil-vriendjes/stemvee. Onbegrijpelijk dat een figuur als Somers nog mag meepraten – laat staan beslissen – over één euro, nadat hij met KoekieBakkie bewezen heeft zéker niet met geld te kunnen omgaan. Dit land is rotter dan de rotste str*nt en Vlaanderen doet alleszins niet onder zoals ze bezig zijn. Werkende en maatschappelijk netto-bijdragende mensen, vertrek uit dit land als het enigszins mogelijk is: uw nakomelingen zullen u dankbaar zijn. Laat het profitariaat maar maximaal van elkaar profiteren, en niet meer van u.

  4. Waarom keurt de door de N-vA gedomineerde Vlaamse regering dit goed ? Is de N-vA woke geworden ? Het Arendt instituut promoot de woke cultuur en politiek correcte censuur op het internet. waarom keurt N-vA dit goed ? Waar is Jambon ?

  5. Exact 2 minuten heeft me dit vinden gekost :” In elk geval valt de subsidie binnen de autonomie van Bart Somers, aangezien het jaarlijks bedrag minder dan een kwart miljoen euro bedraagt.”

  6. Als men de imam van Mechelen niet uit de Vlaamse regering kan wippen, schaf dan tenminste subsidies af of maak ze afhankelijk van strikte voorwaarden van objectiviteit , dus weg met poco- en woke-intenties.

  7. Ik kén dat instituut iets beter. Ik had nl. gereageerd op een artikel van één van de medewerkers van dat instituut in De Uil van Minerva. Mijn tekst, die een pleidooi was om échte vluchtelingen te onderscheiden van economische gelukzoekers (waarvoor ik alle respect heb!) werd geweigerd. Hij is dan ook elders gepubliceerd. Het H.Arendtinstituut heeft niets, maar dan ook niets met Hannah Arendt te maken. Ik ken de auteur Hannah Arendt maar al te goed: ik heb verschillende van haar werken gelezen. (Arendt was het liefje van Martin Heidegger. Het verhaal wil dat Heidegger lid van de Nazipartij werd om rector van de Unief van Freiburg te worden. Daarmee kon hij zijn liefje beter beschermen. Arendt was nl. een Jodin. Arendt heeft nadien nooit één onvertogen woord over Heidegger gesproken.) Dat H-A- instituut is linkse brol die de naam heeft gekaapt van iemand die met hen niet eens zou zijn. Nadia Sminate heeft gelijk. Ik vrees dat meneer Somers, die naar het schijnt zo’n subsidie binnen zijn bevoegdheden kan toekennen – dus dat komt niet op de agenda van de regering-, vooral zijn eigen achterban te vriend wil houden.

  8. Herr Flik,imam-somers weet hoe hij zijn vriendjes moet spekken met euro’s.Zonder hun stem verdwijnt imam-somers in de vergeet riool.Trouwens hij deelt het bed met een moslima,ik vraag me af of hij eerst op zijn tapijtje ,richting mekka,toetstemming moet vragen aan haar broers en andere mannelijke familieleden alvorens aan de daad te beginnen.

  9. Begrijp dit ook niet goed van de N-VA, tijd dat we bij de verkiezingen een ander signaal geven. BDW snapt het blijkbaar nog steeds niet, Jan Jambon is er weer in gelukt wat duizenden kiezers weg te jagen.

  10. Open VLD doet alles om het eigen volk te pesten .Het is ook duidelijk te zien waar ze naartoe gaan in de peilingen amper nog 10 procent .Somers gaat proberen zijn vel te redden door in te zetten op de islam ,wat een hypocriete eigen volksverrader .Niet te geloven wat een vuile deugniet.Hij kan Verhofstadt de hand geven ,nog zo een rat

  11. De Vlaamse regering kon dit alleen maar goedkeuren mits steun van de NVA. Die hebben gewoon een stuk theater opgevoerd en daarna het voorstel goedgekeurd…. meer is dat niet. In feite ben ik mij nu aan het afvragen welke rol de NVA de laatste jaren gespeeld heeft. De Marakesh kwestie, het kernenergiebeleid, de affaire Kouakibi,… Allemaal gesteund op achterkamerpolitiek. Ge kunt ne keer ontkennen, maar hier zijn teveel duistere zaken waar de NVA zwaar bij betrokken was… En dan maar ontkennen naderhand!

  12. Het is niet door de Vlaamse regering goedgekeurd, tenzij achteraf! Het is solo-slim van Somers, die binnen zijn bevoegdheid is gebleven. Hij mag en kan dit doen. U mag kritiek hebben, maar mensen aanvallen op basis van wat onbewezen vermoedens vind ik niet fatsoenlijk. Zo helpen we het debat echt niet vooruit. Als we (hopelijk) een N-VA-VB-regering krijgen, dan moet je dat niet op voorhand op deze manier torpederen. VB alléén: dat zal nooit lukken, dat weet u toch ook? Die twee hebben elkaar nodig.

  13. Subsidies =1ste stemming geheim – – op aanvraag 2de openbare stemming met 2/3 meerderheid betekent er een groot draagvlak is en niemand zich kan verschuilen dat hij het niet wist—trouwens zou iedere stemming geheim moeten zijn =minder particratie – 2de stemming altijd op aanvraag

Plaats een reactie

Delen