Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke blijft, ondanks alle kritiek, achter zijn beslissing staan om de cultuursector te sluiten. Dat zegt hij in een interview met het magazine Moustique. Al is er volgens Vandenbroucke ook hoop op snelle versoepelingen.
Vandenbroucke heeft een grote rol gespeeld in de sluiting van de cultuursector, en dat tegen de adviezen van de specialisten in. Het is een beslissing die hem enorm veel kritiek oplevert, maar toch blijft hij achter zijn besluit staan. “Ik weet dat er veel tegenstand is tegen de laatste set maatregelen.”, zegt de minister. “Ik denk dat je de mensen recht in de ogen moet kunnen kijken. Daarom kom ik dinsdag samen met vertegenwoordigers uit de cultuursector.”, gaat hij verder. “Ik heb het vanmorgen nog gedaan met de Vlaamse ziekenhuisdirecteuren die al hun zorgen wilden uiten. Ik heb het ook live op televisie gedaan met de discotheekeigenaars. Het is triest om vandaag de dag een discotheek te willen runnen, ik snap dat.”
Deur op een kier voor versoepelingen
Dat Vandenbroucke terug komt op zijn besluit om de cultuursector te sluiten, daar moet men geen hoop op vestigen. Toch zet hij de deur op een kiertje voor eventuele versoepelingen als de cijfers gunstig zouden blijven evolueren. “Als er positieve ontwikkelingen zijn in de cijfers dan ben ik bereid om mijn besluit snel bij te sturen. We kunnen dan nadenken over een meer genuanceerde oplossing.” Toch waarschuwt Vandenbroucke ook dat een negatieve evolutie in de cijfers tot een totale lockdown kan leiden. “Als er zich echter een negatieve evolutie voordoet, dan heeft het GEMS ons aangeraden om alles dicht te doen. Akkoord, het is niet het GEMS die de beslissingen neemt, dat zijn wij, de politici. Ik zal me nooit verstoppen achter de experts.”
Steun smelt
Ten slotte wordt aan Vandenbroucke gevraagd of hij niet bang is om de steun van de bevolking te verliezen. “Tuurlijk ben ik daar bang voor.”, geeft de minister toe. “Maar ik blijf bij de overeenkomst die is bereikt. Ik begrijp het leed van de ziekenhuizen, maar ook van de culturele sector.” Ook zegt hij nog dat hij snap dat mensen niet meer kunnen volgen in de maatregelen die genomen worden. “Dit zijn voorzorgsmaatregelen met het oog op het onbekende. Ik begrijp dat de burgers het niet begrijpen. Maar met Omicron, staan we voor het onbekende.”