Illustratief: KBC Leuven. Foto Shutterstock

Illustratief: KBC Leuven. Foto Shutterstock

Uncategorized

KBC vreest voor storm op de arbeidsmarkt

Wijnand Meeus

KBC vreest dat er in 2022 een “perfecte storm” zal woeden op de Belgische arbeidsmarkt. Almaar meer bedrijven klagen over een tekort aan personeel. Die tekorten zetten druk op de lonen, die bovenop de automatische loonindexering komt en dus de competitiviteit van de Belgische bedrijven onder druk kan zetten. Zo klinkt het bij hoofdeconoom Hans Dewachter.

KBC ziet de krapte op de Belgische arbeidsmarkt toenemen. Er is het effect van de coronacrisis, met onder meer verplichte quarantaines. Uit een enquête van Voka bij 1000 ondernemingen blijkt dat gemiddeld zes procent van de medewerkers onbeschikbaar is door corona. Ook zijn er steeds meer structurele personeelstekorten. En dan is er nog de demografische evolutie, waardoor het aantal Belgen op arbeidsactieve leeftijd daalt.

De inflatie in België zou dit jaar uitkomen op 3 procent, volgend jaar op 2,7 procent en in 2023 op 2 procent, verwacht de hoofdeconoom. Dat is telkens iets meer dan het gemiddelde in de eurozone. “De piek wordt begin volgend jaar verwacht, daarna verwachten we een geleidelijke daling tot 2 procent, dus wel nog steeds hoger dan voor de coronacrisis”, klonk het woensdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “KBC vreest voor storm op de arbeidsmarkt”

  1. De onbekwaamheid van ons politiek systeem bedreigt onze economie en onze welvaart. De competitiviteit van onze bedrijven staat vooral onder druk door de torenhoge belastingen. Als de staat niet dringend ontvet, dan blijven we achteruitboeren. Zelfs een half-volwassene kan dat zien, maar onze politici willen het niet toegeven.

Plaats een reactie

Delen