Minister van Energie Tinne Van der Straeten

Uncategorized

“Kernuitstap brengt bevoorradingszekerheid niet in gedrang”: Niet iedereen gerustgesteld

Wannes Neukermans

Donderdag lekte het ‘onafhankelijke evaluatierapport’ dat de FOD Economie opstelde rond de kernuitstap. Dat zegt dat de kernuitstap mogelijk is zonder de bevoorradingszekerheid in het gedrang te brengen. Bovendien zou de impact op de elektriciteitsprijzen beperkt zijn. Groen-minister van Energie Tinne Van der Straeten noemt dit rapport “een belangrijke bouwsteen”, maar niet het enige element in de analyse. Andere partijen zijn allesbehalve gerustgesteld met dit rapport.

Van der Straeten stelt normaal gezien vrijdag een eigen nota voor aan het kernkabinet dat veel meer aspecten zal omvatten. Wel vindt ze het rapport van de FOD Economie al een goede zaak. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is nog niet helemaal gerustgesteld, zei hij donderdagochtend op LN24. Zijn Franstalige liberale tegenhanger Georges-Louis Bouchez ging een stap verder en liet via Twitter weten “ontgoocheld” en “bezorgd” te zijn over het rapport van de FOD, waarvoor de MR-voorzitter de verantwoordelijkheid bij Van der Straeten legt. “Ontgoocheld omdat de minister het regeerakkoord niet naleeft dat zegt dat er twee scenario’s moeten worden bestudeerd: met en zonder kernenergie. En geen enkele studie over verlenging”, klonk het.

Het kabinet-Van der Straeten benadrukt wel dat het om een onafhankelijk onderzoek gaat. Die handelt over de veiligheid en prijsimpact van de bevoorrading. In haar eigen nota, die behoudens agendawijzigingen morgen/vrijdag een eerste keer besproken wordt op het federale kernkabinet, zullen nog veel meer aspecten worden behandeld, laat haar woordvoerder weten. Het gaat dan onder meer over de CO2-uitstoot, de obstakels en risico’s bij een eventuele levensduurverlenging en de investeringszekerheid.Ook de bezorgdheden rond de vergunningen komen dan aan bod: via het capaciteitsvergoedingsmechanisme krijgt de geplande nieuwe gascentrale in Vilvoorde subsidies, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde de vergunning voor die nog te bouwen centrale. “Dit is een belangrijk en technisch dossier en vereist een grondige en gedetailleerde bespreking”, besluit het kabinet-Van der Straeten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over ““Kernuitstap brengt bevoorradingszekerheid niet in gedrang”: Niet iedereen gerustgesteld”

  1. “Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is nog niet helemaal gerustgesteld.”.
    Nog niet helemaal, maar toch al een beetje! Maak u geen zorgen, het schaapje keert wel terug naar zijn stal.

    P.S.: Als ik op mijn i-Phone ‘Lachaert’ intik krijg ik ‘lachertje’.

  2. Rapporten van zogenaamde experten hebben als eind besluit dat gene wat de besteller van het rapport graag hoort. Dit is niet enkel het geval met zogenaamde externe onafhankelijke studie burelen ook binnenshuis want ook daar bestaat een systeem van de besteller van de studie betaald.

  3. weet ge waarom er zoveel mensen uit Afrika naar hier komen ? Dat is om ons opleidingen te geven ….. Tegen dat we geen elektriciteit meer hebben. 1 op 3 heeft daar geen elektriciteit

Plaats een reactie

Delen