Uncategorized

“Knip tussen bachelor en master moet verdwijnen”, aldus CD&V

Redactie PAL

CD&V wil de knip tussen bachelor en master, die nu in het Vlaams regeerakkoord is voorzien, op de schop. Die knip moest de studieduurverlenging een halt toeroepen. De partij komt wel met een alternatief.

Steeds meer studenten doen langer over hun studies dan eigenlijk de bedoeling is. Volgens de Vlaamse regering is één van de oorzaken daarvan het feit dat je nu aan een masteropleiding kunt beginnen wanneer je bacheloropleiding nog niet beëindigd is. Zo zijn er studenten die nog heel wat bachelorvakken meesleuren naar hun masteropleiding. Om dit te voorkomen werd ‘de harde knip’ in het regeerakkoord opgenomen. Nu zou het enkel mogelijk worden om aan een masteropleiding te beginnen wanneer de bachelor volledig is afgewerkt. In enkele uitzonderlijke omstandigheden zouden nog wat vakken van de bachelor naar de master kunnen worden overgezet, maar voor een maximum van 30 studiepunten en het mogen geen vakken zijn die “de inhoudelijke volgtijdelijkheid belemmeren”.

Geen ideale oplossing

Vlaams Parlementslid Brecht Warnez vroeg cijfers op over hoeveel studenten geraakt zouden worden door die harde knip. Daaruit blijkt dat meer dan één op vier erdoor in de problemen zou raken. “Die knip zorgt ervoor dat studenten die tegengehouden worden aan het eind van hun bachelor in hun vierde studiejaar een te rustige studietijd hebben, omdat ze maar enkele vakken mogen opnemen.”, zegt Warnez. “Het jaar nadien moet de student plots alle vakken opnemen. Met deze uitersten help je geen enkele student en het is bovendien niet het signaal die we willen geven”. Daarom wil CD&V nu terugkomen op de harde knip.

Snellere en betere oriëntering

Volgens CD&V is het beter om van in het begin te proberen de studenten beter te oriënteren en hun dus aan een studie te laten beginnen die hen ligt. Daarvoor had Hilde Crevits al een initiatief genomen in de vorige legislatuur. ‘De Colombusproef’ is een exploratietool die het advies van de klassenraad aanvult, om zo een goede studiekeuze te maken. Daarnaast werden ook ijkingstoetsen ingevoerd voor bepaalde richtingen. Warnez wil die nu zo snel mogelijk uitrollen voor alle studierichtingen. Ten slotte willen ze ook dat er sneller ingegrepen wordt wanneer de student in het eerste bachelorjaar geen goede resultaten haalt. “Wie na het eerste jaar niet slaagt voor de helft van de vakken, kan niet vrijblijvend die opleiding verder volgen. Die krijgt van de universiteit of hogeschool extra voorwaarden opgelegd”, aldus Warnez.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over ““Knip tussen bachelor en master moet verdwijnen”, aldus CD&V”

  1. De mossel nog vis partij zal on de pers verkondigen wat in het regeerakkoord staat zodat de mensen de indruk hebben dat ze in 1 regering iets kunnen verwezenlijken? Het mogelijk maken van VIVALDI zal nogtands ook terugslag hebben op de Vlaamse regering…

    Over en out lachebekje!

Plaats een reactie

Delen