Sammy Mahdi (Photonews)

Sammy Mahdi (Photonews)

Uncategorized

Mahdi: “Geen soepeler regularisatiebeleid voor hongerstakers”

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft vrijdag zijn aanpak in de zaak van de hongerstakers nogmaals verdedigd en ontkent dat hij hen valse hoop heeft gegeven. “Van bij het begin ben ik heel duidelijk en transparant geweest. Een collectieve regularisatie of soepeler regularisatiebeleid voor hongerstakers is niet wenselijk”, klinkt het.

“Ik vind het belangrijk om transparant te zijn en in de spiegel te kunnen kijken. Mijn boodschap is altijd dezelfde gebleven: ik steek niks in de mouw en er gebeurt niks onder tafel”, zei Mahdi tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.

In mei gingen 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel, met de eis dat hun verblijf in België zou worden geregulariseerd. De hongerstaking eindigde op 21 juli nadat Mahdi zich ertoe verbond om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen voor de behandeling van hun verzoek, dat individueel moest gebeuren. Nu blijkt dat een groot deel van die regularisatieverzoeken negatief beantwoord wordt.

Volgens vertegenwoordigers van de hongerstakers had Mahdi nochtans ­gezegd dat hun situatie kon leiden tot regularisatie, omdat ze al enkele jaren in België wonen en goed geïntegreerd zijn. Mahdi zelf geeft toe dat hij inderdaad gezegd heeft dat dit positieve elementen zijn, “maar dat wil niet zeggen dat ze ‘d’office’ tot regularisatie leiden”. De staatssecretaris ontkent dan ook in alle toonaarden dat hij hongerstakers valse hoop heeft gegeven en om de tuin heeft geleid. 

“Er zijn waarschijnlijk mensen die gehoopt hadden dat ik wel zou toegeven tot collectieve regularisatie, om van het probleem af te zijn, maar dat zou fundamenteel onjuist zijn geweest”, gaat Mahdi verder. “Met de hand op het hart: ik sta voor de politiek die ik voer, zowel voor als achter de schermen. Ik vind het belangrijk om in de spiegel te kunnen kijken.” 

“Van bij het begin ben ik heel duidelijk en transparant geweest. Een collectieve regularisatie of soepeler regularisatiebeleid voor hongerstakers is niet wenselijk”, klinkt het nog. “Maandenlang heb ik verduidelijking gegeven bij het huidig regularisatiebeleid, geprobeerd misvattingen de wereld uit te helpen en duiding gegeven over de wijze waarop individuele dossiers door de Dienst Vreemdelingezaken worden behandeld. Voor valse hoop of beloftes moet je niet bij mij aankloppen.”

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang konden zich vinden in de manier waarop Mahdi de zaak heeft aangepakt. “Helaas hebben uw rode en groene coalitiepartners het nog niet begrepen”, aldus Dries Van Langenhove, die – net als Theo Francken – wel bedenkingen had bij de communicatie omtrent de neutrale zones. 

“Ik steun de aanpak van Sammy Mahdi in het dossier van de hongerstakers. Hij doet dat correct en menselijk”, tweette Francken.

Volgende week dinsdag vindt in de Kamer ook een hoorzitting plaats met de woordvoerders van de sans-papiers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Mahdi: “Geen soepeler regularisatiebeleid voor hongerstakers””

Plaats een reactie

Delen