Uncategorized

Marc Van Ranst vrijgesproken voor laster en krijgt 4000 euro schadevergoeding

Redactie PAL

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vandaag Marc Van Rans vrijgesproken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hij was door Willem Engel, de Nederlandse oprichter van de organisatie Viruswaanzin, gedagvaard wegens laster.

Het is niet voor het eerste dat Marc Van Ranst zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor uitspraken over Willem Engel. Zo had hij eerder al uitlatingen gedaan in een Nederlandse krant en op Twitter, waarin hij Engel “een virusontkenner” had genoemd. Voor die laatste ging dat erover, waarna hij Van Ranst dagvaardde. De rechter oordeelde echter dat het hier ging om drukpersmisdrijven, waardoor enkel assisen bevoegd is om over dergelijke feiten te oordelen.

“Virusontkenner”

In de nasleep van die eerste zaak zei Van Ranst in VTM-nieuws dat “het niet is omdat meneer Engel niet graag een virusontkenner wordt genoemd, dat mensen dat niet zouden mogen zeggen.” Die uitspraak ging er voor Engel opnieuw over, waardoor hij Van Ranst een tweede keer dagvaardde voor laster. De viroloog vond echter dat een nieuwe dagvaarding hier te ver ging. “Over het woord virusontkenner ben ik duidelijk: die uitspraak was onlosmakelijk verbonden met de eerste rechtszaak. Die uitspraak kwam er enkele minuten na de uitspraak toen. Hier is geen sprake van een nieuw feit”, zei hij. De rechter volgde hem daarin, waardoor Van Ranst werd vrijgesproken.

4000 euro schadevergoeding

Omdat Van Ranst het niet kunnen vond dat Engel hem opnieuw voor de rechter liet verschijnen riep hij het tergend en roekeloos geding in. “Hij maakt misbruik van mijn tijd, maar ook van de rechtbanken met deze procedures. Hierdoor komt mijn geloofwaardigheid als academicus in het gedrang. En net daar zijn meneer Engel en zijn aanhangers op uit.” zei hij daarover. Daarop vroeg Van Ranst een schadevergoeding van 7.000 euro. Uiteindelijk kenden de 3 rechters hem een deel van die vordering toe, waardoor Willem Engel nu 4000 euro moet betalen aan Van Ranst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Marc Van Ranst vrijgesproken voor laster en krijgt 4000 euro schadevergoeding”

  1. Rechtbank van Mechelen…niet echt bekend om zijn rechtspraak, eerder om zijn politieke inmenging. Dus de linkse politicus, zelfverklarend staatsviroloog, zal wel zijn gram daar halen. Een telefoontje van de terroristen verlosser Q en de zaak was geregeld…kleine bijdrage aan de partij wel gewenst.

  2. Het komt me voor dat Mechelen een verzamelpunt is geworden van wereldvreemde rechters want opnieuw is dit een uitspraak dat eyebrowsing teweeg brengt. Wat is dat daar in Mechelen met die rechters? Goede vriendjes van Bart Somers of is het een toeval? Zal de zaak El Kaoukibi ook daar beslecht worden? Dan kent iedereen al meteen de uitkomst.

  3. Gelet op a) de rechtbank die de uitspraak deed en b) andere recente juridische uitspraken zullen er niet al te veel mensen het als een overwinning g voor hem beschouwen.
    En het idee dat zijn “geloofwaardigheid als viroloog hierdoor aangetast wordt” is helemaal om plat te gaan van t lachen. Indien hij die ooit al gehad heeft, is die door al zijn bochtenwerk, tegenstrijdige verklaring en zelfverheerlijking al wel heel lang kwijt…

  4. “Hierdoor komt mijn geloofwaardigheid als academicus in het gedrang”.
    Dat is al lang het geval voor een aanzienlijk deel van de bevolking.
    Als zijn geloofwaardigheid in het geding komt vindt hij trouwens wel een rechter uit zijn eigen biotoop, zeker in Mechelen.

Plaats een reactie

Delen