Controle van de politie (illustratie)

Uncategorized

Mensensmokkel in Veurne: tot 40 maanden cel gevorderd

Wannes Neukermans

Een 46-jarige Litouwer riskeert voor de Brugse correctionele rechtbank 40 maanden effectieve gevangenisstraf voor mensensmokkel. Aurimas K. zou een transmigrant naar een parking in Veurne gebracht hebben. De Oekraïense vrachtwagenchauffeur die de man oppikte, riskeert bij verstek twee jaar effectieve celstraf.

Op 18 maart 2019 werd de politiezone Spoorkin opgeroepen voor verdachte handelingen aan de Truckstop in Veurne. Een man stapte uit een Mercedes en werd onmiddellijk opgepikt door een vrachtwagen. De bestuurder van de Mercedes verklaarde dat hij aan een tankstation in Gent in het Engels was aangesproken door een man die naar Calais wilde. Naar eigen zeggen stopte Aurimas K. in Veurne om te tanken, te eten en een plasje te maken. Dat bleek volgens het openbaar ministerie echter niet te kloppen.

Na 200 meter terug uitgestapt

Vrachtwagenbestuurder Oleksandr V. werd echter pas in oktober 2020 opgepakt door de politie van de zone Westkust. Met vijf andere mensen bevond hij zich in een voertuig met Litouwse nummerplaat. Over de feiten van 2019 vertelde de Oekraïner aan de politie dat iemand met een Mercedes had gevraagd om een man naar Engeland te brengen. V. zou daar 3.000 euro voor krijgen, maar beweert dat hij de transmigrant in werkelijkheid al na 200 meter heeft afgezet. Uit de tablet van de beklaagde bleek dat hij met Aurimas K. voor de feiten al contact had.

De versie van Oleksandr V. werd door de verdediging van K. formeel betwist. Volgens meester Thomas Gillis zijn er geen bewijzen dat zijn cliënt zich inliet met mensensmokkel. Zijn passagier kon ook nooit geïdentificeerd worden. “Er is veel onderzocht, maar u zult vaststellen dat het tot niks heeft geleid”, aldus meester Gillis. Ondergeschikt vroeg de advocaat een mildere straf met uitstel, met uitzondering van de acht weken voorhechtenis. “Ik heb bij mijn verhoor alles verteld en niets verborgen”, stelde de beklaagde zelf. De rechter doet uitspraak op 22 december.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen