Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franse Gemeenschap - Afbeelding: Photonews

Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franse Gemeenschap - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Minister-president Franse gemeenschap wijst op verantwoordelijkheid Vlaanderen voor vierde coronagolf

Belga Press Agency

De minister-president van de Franse gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), wees woensdag op de verantwoordelijkheid die Vlaanderen volgens hem draagt in de recente heropflakkering van de pandemie in België. Volgens hem heeft Vlaanderen “zijn voeten geveegd aan de regels”.

Tijdens een debat in het bevoegde parlement over de aanscherping van de gezondheidsmaatregelen na het laatste overlegcomité, hekelde Pierre-Yves Jeholet met klem de keuze die aan het einde van de zomer in Vlaanderen werd gemaakt om de essentiële gezondheidsmaatregelen op te heffen.

“Spierballengerol”

In het noorden van het land “wilde men wel eens met de spierballen rollen omdat men ‘wereldkampioen vaccinatie’ was”, aldus Jeholet. “Dat we ons vandaag in deze situatie bevinden, is misschien omdat we het mondmasker niet meer hebben gedragen en dat we lak hadden aan de regels. Dat is de realiteit vandaag!”, aldus de liberaal, die onthaald werd met applaus.

Zonder namen te noemen, schoot Jeholet ook enkele pijlen in de richting van zijn Vlaamse ambtgenoot, Jan Jambon, die er van beschuldigd wordt dat hij het overlegcomité heeft  “geinstrumentaliseerd“.

“Het zou een vergissing zijn om te denken dat we volgende week alles weer openen”

Hoewel er volgende week een nieuwe vergadering van het Overlegcomité is gepland, wilde de minister-president niet ingaan op de hoop van sommigen op een snelle versoepeling van de gezondheidsmaatregelen. “Ik denk dat dat niet het geval zal zijn”, waarschuwde hij.

De prioriteit voor Jeholet zal tijdens deze vergadering zijn om de scholen vanaf begin januari 100%  te heropenen, “zelfs als dat betekent dat we tot eind januari het masker in de klas moeten blijven dragen”. Voor de andere getroffen sectoren, verwacht hij geen grote veranderingen. “Het zou een vergissing zijn om te denken dat we volgende week alles weer openen.”

Wat betreft de beslissing om het publiek in theaters strikt te beperken tot maximaal 200 personen, die zou eventueel wel kunnen worden herzien, zei Jeholet, rekening houdend met de omvang van de zalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

16 gedachten over “Minister-president Franse gemeenschap wijst op verantwoordelijkheid Vlaanderen voor vierde coronagolf”

  1. De vraag is of al die maatregelen wel degelijk helpen. 1918-1919 Spaanse Griep, van lockdown was toen geen sprake. Na de vierde golf was het toen gedaan in 1919. Wie weet, doen die lockdows uiteindelijk misschien meer slecht dan goed door verminderde groepsimmuniteit. Er is geen bewijs dat lockdowns helpen als je de resultaten van bijvoorbeeld Florida met New York of California vergelijkt.

  2. Hou de scholen open, maar zorg wel voor ventilatie. Laat de mensen vrije keuze. Wie een mondmasker wil dragen doet dat maar. Schaf die CST af wegens contraproductief. Afstandswerken alleen voor wie dat wil. Idem voor de zogenaamde ‘vaccins’ en boosters, enkel voor wie dat wil. Laat de burgers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Stop met angstzaaierij. De omikron variant is niet gevaarlijker dan een gewone snotvalling.

  3. Waar in Vlaamse steden een grote concentratie van allochtonen bestaat is er een groter risico, maar Wallonië is in deze zeker geen beter voorbeeld.
    Blijkbaar is het daar ‘bon ton’ om de schuld in Vlaanderens schoenen te schuiven, terwijl de Vlaamse regering tegenover de federale wat meer weerwerk zou mogen bieden.

  4. Geen enkele Vlaming mocht een allusie maken op Brussel of Wallonië of hij wed met pek en veren ingesmeerd door de andere Vlamingen. En kijk nu eens wat er gebeurt wanneer de situatie ook maar even omgekeerd is ! We moeten stoppen om ons als voetmat te laten gebruiken

  5. Tsja, van een ganse dag in een hangmat te vertoeven zal je geen covid oplopen. Misschien is de Vlaming te massaal terug naar de werkvloer getrokken om hun hangmatten te kunnen blijven betalen:-)
    Het zou plezant zijn moesten we de rollen eens kunnen omdraaien, eens benieuwd waar de Waalse arrogantie dan blijft.

  6. Ondertussen worden Vlaamse ziekenhuizen geconfronteerd mat een aanvoer van Covid- patiënten uit Wallobrux. Die gasten daar in het zuiden kennen echt geen gêne wanneer ze Vlaanderen maar kunnen desavoueren. Dat ze daar beginnen met hun financiën op punt te zetten. En ons met rust laten.

  7. Waar bemoeidt die man zich mee?
    Dat hij begint met hun faillite boel weer op zijn poten te krijgen.
    Boven zijn stand leven (because je suis francophone) en daarna
    komen bedelen bij ons.
    En hoe zit het met hun vaccinaties….zal ook onze schuld zijn zeker?

Plaats een reactie

Delen