Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Foto Photonews

Uncategorized

Minister Van Quickenborne past verjaringstermijnen aan

Wijnand Meeus

Minister Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) past de verjaringsregels in het Wetboek van Strafvordering aan. Die aanpassing zal er voor zorgen dat de verjaringstermijn enkel maar zal lopen tijdens het onderzoek naar de feiten. Zodra het proces ten gronde begint, zal de zaak niet meer kunnen verjaren. Een van de belangrijkste oorzaken van de wetswijziging is de nakende verjaring van het onderzoek naar de Bende van Nijvel, waar recent nog een nieuwe verklaring in werd afgelegd.

Een verjaringstermijn bepaalt to wanneer misdrijven kunnen worden bestraft. Deze gaan van zes maanden, voor kleine overtredingen, tot 20 jaar voor de zwaarste misdaden. Momenteel kan de verjaring nog geschorst worden en opnieuw beginnen lopen door onderzoeksdaden of een vervolging. De macimale verjaringstermijn ligt nu dus op veertig jaar na de feiten. Maar daar wil Van Quickenborne nu verandering in brengen.

Door de nakende verjaring van het dossier naar de Bende van Nijvel is het nodig om de wet aan te passen. Ook in 2002 en 2015 werden er aanpassingen doorgevoerd om dezelfde reden. “De verjaringstermijn zal in de toekomst worden geschorst vanaf het ogenblik dat de zaak aanhangig gemaakt is bij de bodemrechter. Die wetgeving zal gelden voor alle strafzaken”, aldus Van Quickenborne.

“Er is een logica dat de verjaringstermijn wel loopt in de onderzoeksfase, maar niet meer in de ‘vonnisfase’”, klinkt het bij Raf Verstraeten, hoogleraar strafrecht aan de KU Leuven. “De samenleving is bereid na een voldoende lange termijn een misdrijf te ‘vergeten’. Maar zodra een zaak voor de rechtbank komt, wil de samenleving wel dat die berecht wordt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Minister Van Quickenborne past verjaringstermijnen aan”

Plaats een reactie

Delen