Mozambique: jihadisten onthoofden pastor en dwingen echtgenote hoofd naar politiebureau te dragen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Mozambique: jihadisten onthoofden pastor en dwingen echtgenote hoofd naar politiebureau te dragen

Sonja Dahlmans

In de Mozambikaanse provincie Cabo Delgado hebben jihadisten een pastor onthoofd. Vervolgens dwongen ze zijn echtgenote om het hoofd van de man naar het politiebureau te dragen en daar aangifte te doen van de gruweldaad. De groep is vermoedelijk gelieerd aan Islamitische Staat, hoewel er weinig direct contact bestaat tussen IS en de jihadisten uit Mozambique.

De groep, Al-Shabab Mozambique, heeft de afgelopen vier jaar reeds 3.000 mensen gedood. 100.000 andere raakten ontheemd vanwege de voortdurende dreiging van geweld. Eerder doodden zij christenen en westerlingen die in het land woonden en werkten. Over de laatste groep zeiden de jihadisten dat ze kruisvaarders hadden gedood. Dit is een bekend narratief over het Westen dat ook gebruikt wordt door IS.

In de noordelijke provincie Cabo Delgado is jihadistisch geweld, vaak gericht tegen christenen, al enkele jaren veelvoorkomend. De jihadisten pogen om in deze provincie de sharia te installeren. De afgelopen maanden zijn jihadistische aanslagen verhevigd. In oktober werden 55 christenen, Mozambikaanse soldaten en buitenlanders gedood. Islamitische Staat eiste de aanslag op.

Rwanda heeft in september al troepen richting Mozambique gestuurd in een poging het jihadisme daar te kunnen tegengaan. Ook in buurland Tanzania, voornamelijk op het eiland Zanzibar, zijn er jihadistische groeperingen actief. Hoewel het vasteland daar voornamelijk christenen telt, is de islam de dominante religie op Zanzibar. Radicale groepen proberen ook hier en op delen van het vasteland de sharia te implementeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Mozambique: jihadisten onthoofden pastor en dwingen echtgenote hoofd naar politiebureau te dragen”

  1. Ja Rudi ” ik ben een oikofobe moslim-lover” Vranckx gaat ook hier een ganse reeks aan wijden. Net zoals aan al die andere landen waar christenen en/of blanken systematisch worden uitgemoord. Leve de Jihad! Tenzij ze bij de VRT werkt….

Plaats een reactie

Delen