N-VA-voorzitter De Wever over kernuitstap: "Vergissing van de eeuw"

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Photo News

Uncategorized

N-VA-voorzitter De Wever over kernuitstap: “Vergissing van de eeuw”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit in een opiniestuk in De Standaard voor het openhouden van de twee jongste kerncentrales. Hij noemt de kernuitstap “de vergissing van de eeuw”.

Volgens De Wever brengt de uitstap het klimaat, onze koopkracht en de bevoorradingszekerheid in gevaar. “Studies van Elia tonen bovendien aan dat we steeds afhankelijker dreigen te worden van import. We maken onszelf moedwillig kwetsbaarder voor de marktmanipulaties van Poetin en Loekasjenko”, aldus De Wever. “Met 13 procent steun onder de Vlaamse bevolking mist de kernuitstap ook elk draagvlak.”

Schuldig verzuim

Verder stelt de N-VA-voorzitter de beleidskoers van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aan de kaak. “Het regeerakkoord verbond Van der Straeten ertoe alle mogelijke denksporen te onderzoeken. Maar in realiteit heeft ze alleen de kernuitstap nagestreefd”, hekelt De Wever. “Van enig voorbereidend wetgevend werk om een verlenging als noodoptie te behouden, is nooit sprake geweest. Noch werden de nodige studies uitgevoerd voor de milieueffectenrapportage of werd het scenario van verlenging besproken met de Europese Commissie.”

Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) krijgt een stevige veeg uit de pan. “Dat de premier als behoeder van het regeerakkoord de aanpak van de minister is blijven steunen in plaats van haar op haar plichten te wijzen, is schuldig verzuim.”

Wisselmeerderheid

Tot slot biedt de N-VA-voorzitter een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap in de Kamer te blokkeren. “Onder het huidige beleid wordt de Belgische economie vanaf volgend jaar de traagste groeier en hebben we tegen 2025 het grootste structurele begrotingstekort van Europa”, besluit De Wever. “Deze complete verminking van het energiebeleid kan dit land niet torsen. Laten we een fractie van het geloof in onze democratie herstellen door eindelijk met een meerderheid in de Kamer tot dat evidente inzicht te komen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “N-VA-voorzitter De Wever over kernuitstap: “Vergissing van de eeuw””

  1. Die laten de bevolking alles betalen want één termijn is voldoende om zich nooit meer iets van energieprijzen aan te trekken. ‘Als ik geen zin heb om te werken, ga ik wandelen in Parijs’, liet Leterme optekenen. De kernuitstap van de federale regering is een gouden kans voor Vlaanderen om het heft in eigen handen. te nemen want gevaarlijk voor het vlaamse volk, het opent internationale rechten en het franse leger zal niet zomaar tussenkomen. Ik had als Vlaamse regering allang een studie uitgevoerd om zelf een kerncentrale te bouwen, best ook in Doel, en dit ballonnetje alvast opgelaten in de media, dan kunnen de twee bestaande centrales eventueel nog verlengd worden. Je moet ze het echt met de paplepel voorschotelen, maar als de uil niet ziene wil. Zo zal ie nooit een historisch figuur worden.

  2. Hallo,
    Ben het niet gemakkelijk eens met hem ben verre van een nva man maar hier moet ik hem geen 100 maar 200%gelijk geven.Dat kalf van groen weet totaal niet waarover ze praat.Ze was beter in het klooster gebleven .

  3. 13 procent steun? Ik ben er zeker van dat dit niet eens 7 procent haalt. Weze er toch opgemerkt dat bij groen hier en daar toch iemand is die wat kan nadenken in plaats van in dogma’s te geloven. Indertijd waren er ook vele mensen die in de “onbevlekte ontvangenis van de maagd Maria” geloofden. Ook zo’n dogma wat nieman kan uitleggen of bewijzen maar MOET aanvaard worden. Vraag nu eens in het wilde weg wie daarin nog gelooft. Opvallende gelijkenis!

  4. In het Vlaams Parlement werd Zuhal Demir aangevallen door haar eigen coalitiepartners aangaande Doel ,voeg daarbij de sosjes en de groene en Zuhal moest zich verdedigen tegen de Vlaamse vivaldidioten-supporters en de rest.We moeten aan 60% van de kiezers of meer hebben de volgende keer ,NVA-VB 75%.Dan zullen we kunnen wegen op het federale want dan kunnen we alles blokkeren in de federale wanneer het Vlaanderen niet aanstaat,nu zijn we als koeien die in de wei kijken naar een voorbij rijdende trein

  5. Natuurlijk, terwijl Frankrijk, Holland en Finland moderne kerncentrales gaan bouwen, die beduidend properder (“schoner” = hollandisme) zijn dan polluerende gascentrales .

Plaats een reactie

Delen