Uncategorized

Niet voldoende middelen voor uitvoering Nationaal Veiligheidsplan

Redactie PAL

Op 1 januari treedt het nieuwe Nationaal Veiligheidsplan in werking. Echter waarschuwt het College van procureurs-generaal nu dat er niet voldoende middelen zijn om dat plan naar behoren uit te voeren. Dat brengt De Tijd.

Het nieuwe Nationaal Veiligheidsplan strekt zicht uit over de periode 2022-2025 en legt de prioriteiten vast van de politiediensten in ons land. Het bepaalt onder andere dat de strijd tegen de drugscriminaliteit en het terrorisme opgevoerd moeten worden. Ook de verkeersveiligheid moet een prioriteit worden. Echter wordt het steeds waarschijnlijker dat dit plan niet meer zal worden dan een louter theoretisch concept, nu er onvoldoende geld beschikbaar blijkt om het ook effectief uit te voeren. “In de huidige situatie zullen openbare aanklagers keuzes moeten blijven maken tussen de vastgelegde prioriteiten”, klinkt het bij het College van procureurs-generaal in een brief aan Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie voor Open VLD.

Niet enige tekortkoming

In hun brief hekelen de procureurs-generaal niet enkel het feit dat “het plan nergens een formeel engagement inhoudt over de budgetten en middelen, die nochtans nodig zijn om de vastgelegde prioriteiten af te handelen.” Daarnaast zijn ze namelijk ook kwaad dat er nog steeds geen apart budget voorzien is voor de federale gerechtelijke politie, terwijl de politiewet daar wel in voorziet. “Dat is nodig om snel en met de nodige souplesse de prioritaire misdrijven aan te pakken, die in de praktijk steeds complexer, omvangrijker en tijdrovender worden.” Ondanks dat ze “herhaaldelijke verzoeken” hebben gericht om dat te regelen, wordt dit opnieuw niet voorzien in het plan. Minister Van Quickenborne reageert daarop “dat het Veiligheidsplan nog in opmaak is en dat rekening gehouden zal worden met de opmerkingen van de procureurs-generaal.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Niet voldoende middelen voor uitvoering Nationaal Veiligheidsplan”

Plaats een reactie

Delen