(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Nieuw rapport over onderdrukking christenen in Europa

Sonja Dahlmans

Volgens een onlangs verschenen rapport worden vrijheden van christenen in Europa het vaakst geschonden in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden. Er is een trend van sterk toenemende intolerantie en discriminatie van christenen merkbaar.

Pas werd nog een rapport uitgebracht waaruit bleek dat het percentage intolerantie en discriminatie jegens christenen in een jaar tijd met 70 procent is gestegen. Dit nieuwe rapport gaat dieper in op de situatie in de vijf landen waar de meeste incidenten werden gemeld, maar men heeft ook gebruik gemaakt van informatie uit interviews en rondvragen. In alle vijf genoemde landen zijn er problemen gemeld met betrekking tot de bescherming van het recht op vrije meningsuiting.

De opstellers van het rapport nemen momenteel waar dat allerlei vrijheden voortdurend ter discussie staan en soms zelfs worden beknot. Het gaat hierbij onder andere om de vrijheid van meningsuiting, gewetensbezwaren, het recht van ouders hun kinderen naar eigen inzicht op te voeden en andere mensenrechten. De onderzoekers constateren een groeiende intolerantie en discriminatie jegens christenen in Europa van twee kanten; seculiere intolerantie en islamitische onderdrukking.

Seculiere intolerantie

Waar het seculiere intolerantie tegen christenen aangaat, verstaan de samenstellers van het rapport bijvoorbeeld overheidsmaatregelen of wetgeving en het politieke discours waarin de rechten van christenen onder druk staan. Christenen in deze vijf landen ervaren steeds meer intolerantie en discriminatie op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en de werkplaats, maar ook binnen het onderwijs, de politiek en binnen het kerkelijke leven.

Het Verenigd Koninkrijk is het land met de meeste gerechtelijke vervolgingen van vermeende haatspraak. De andere vier landen vermelden slechts een paar van dergelijke publieke zaken, maar de uitkomst van de gehouden interviews laat zien dat de christelijke inwoners in die landen veelal aan zelfcensuur doen om dergelijke problemen te vermijden.

Christelijke studenten ervaren bijvoorbeeld dat zij op de universiteiten binnen deze top vijf van landen niet meer vrijuit kunnen spreken over bepaalde onderwerpen zonder dat zij hierop worden veroordeeld of dat dit negatieve consequenties heeft. Uiteindelijk resulteert dit veelal in zelfcensuur. Een ander gevolg binnen het onderwijssysteem is de agendering van bepaalde thema’s als seksualiteit en relaties die de rechten van christelijke ouders inperken. Het recht om gebruik te maken van de optie gewetensbezwaren voor bepaalde arbeid gerelateerde onderwerpen is in Zweden reeds geschrapt. Frankrijk en Spanje overwegen ook deze optie te schrappen wat ertoe zou kunnen leiden dat christenen voor bepaalde functies worden uitgesloten.

Islamitische onderdrukking

Onder islamitische onderdrukking verstaan de onderzoekers een radicale en politieke dynamiek binnen de islamitische gemeenschap die andere culturen en religies bestempelt als een bedreiging voor hun eigen cultuur. Daarom, concluderen de onderzoekers, zullen zij elke andere cultuur, ideologie, politieke stroming of religie bestrijden die niet overeenkomt met wat zij de enige ‘ware’ islamitische leer noemen. En, wanneer zij de mogelijkheid hebben, zullen zij deze ook onderdrukken. Het weerkaatst de waarschuwing van de Amerikaanse islamexpert Raymond Ibrahim die vorig jaar in de Duitse Bondsdag zei dat Europa een opleving van islamitische agressie zal zien.

Islamitische onderdrukking kan een bedreiging vormen voor christenen in Europa. De onderzoekers melden een paar ‘hotspots,’ Europese steden en buitenwijken waarbinnen eigen morele en legale codes geforceerd proberen op te leggen aan anderen. Deze zijn vaak tegengesteld aan democratische principes en de rechten van de mens. Dwang en bedreiging worden bijvoorbeeld gebruikt tegen moslims die zich bekeerden tot het christendom. Een voorbeeld hiervan is de bommelding vorig jaar in een kerk in Amsterdam waar islamitische bekeerlingen zich wilden laten dopen.

Andere vormen van bedreiging zijn bijvoorbeeld het aansporen van geweld tegen en discriminatie van de westerse seculiere staat, islamitische bekeerlingen tot het christendom, kerken, christelijke groepen en individuen. Daar komt nog bij dat door een demografische verschuiving in bepaalde regio’s, worden christenen een minderheidsgroep die dan kan worden gemarginaliseerd en uit het gebied worden geweerd.

De media

Volgens het rapport spelen de media een belangrijke rol in het negeren van antichristelijke incidenten of het ontkennen ervan. Zo plaatse de Oostenrijkse publieke omroep een artikel over het rapport aangaande een stijging van 70 procent antichristelijke incidenten in Europa op haar webpagina, maar haalde de ORF deze in een half uur tijd weer weg zonder verdere uitleg. De onderzoekers vermelden dat de mainstream media hun rapport bagatelliseerden door te zeggen “christenen lopen geen echt gevaar in vergelijking met andere groepen.” Dit is, zeggen de samenstellers van het rapport, precies de reden dat zij zelf tien jaar geleden zijn begonnen met registreren van antichristelijke sentimenten omdat geen andere organisatie dit doet.

“Vandalisme kan gezien worden als een tamelijk onschadelijk fenomeen, maar het is een indicatie van een gevaarlijke ontwikkeling gericht tegen een bepaalde groep“, zeggen de onderzoekers. Bovendien wordt vandalisme niet voor niets als haatspraak geregistreerd door de OSCE, klinkt het. “Kleinere incidenten kunnen uiteindelijk leiden tot gewelddadige acties en zelfs tot moord.”

De onderzoekers merken verder nog op dat de media christenen indirect en direct soms marginaliseren of christelijke standpunten uitsluiten in hun weergaven. Soms komt het ook voor dat christelijke religieuze sentimenten worden geschaad. Zij verwijten de media verder nog van bevooroordeeldheid en onverschilligheid richting religie en het christendom in het bijzonder.

De media zouden alleen op sensatie uit zijn en daarom met name religieuze stereotypen belichten. Er zou binnen de media te weinig oog zijn voor diversiteit binnen aanhangers van een religie, journalisten zouden onnauwkeurige taal gebruiken aangaande religie en bovendien religie te reduceren tot slechts oppervlakkige dogmatische portrettering. Deze vorm van journalistiek kan controversie aanwakkeren die dan weer zou kunnen leiden tot een zeer eenzijdig beeld van, in dit geval, christenen.

Aanbevelingen uit het rapport

De opstellers van het rapport schrijven dat meer onderzoek noodzakelijk is. Zij raden Europese overheden aan zich te onthouden of het aanpassen van regelgeving die direct discriminerend is tegen christenen. Daarbij zouden overheden zich sterk moeten maken voor het beveiligen van het recht op vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het recht op gewetensbezwaren. Functionarissen binnen de publieke diensten en de media zouden religieus alfabeet moeten worden en hun manier van omgang met christenen en hun leven moeten verbeteren. Overheden zouden ook christenvervolging in andere laten moeten erkennen en de speciale status van christelijke vluchtelingen en andere religieuze minderheden moeten herkennen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Nieuw rapport over onderdrukking christenen in Europa”

  1. “‘een oerconservatieve Rooms-Katholiek die tegen abortus en het homohuwelijk was”
    Merkwaardig hoe men het niet kan laten, zelfs met link naar de bron, woorden te verdraaien of toe te voegen.

  2. Christendom geplet tussen twee vijanden, die onderling elkaar ook al rauw kunnen vreten.
    Het zal met de christenvervolgingen in het Romeinse Rijk niet anders geweest zijn: de ene duikt onder of conformeert zich, de andere steekt (soms letterlijk) de nek uit (zie Paulus).

  3. Prachtig overzicht van de rampzalige toestand in Europa. Helaas wordt hier niet de vraag gesteld van waar al dat onheil komt. wie organiseert die mosliminvasie hier in Europa ? Wie maakt onze scholen en universiteiten anti-eigen-cultuur ? Wie sponsort die ommezwaai ? TIP: het is niet Rusland, niet Japan of China. Ook niet Iran of Saudi Arabie of Hongarije. Viktor Orban, die heeft het begrepen, maar onze politici weten nog altijd niet van waar het onheil komt. Viktor Orban heeft Soros’ OSF buiten de wet gesteld; hier in Brussel krijgt hij een ruim Europees hoofdkwartier en wordt hij met alle egards ontvangen door politici van álle politieke partijen, inclusief N-vA en Vlaams Belang !

  4. Je regelmatig geklaag over vermeende vervolging van de in werkelijkheid sterk bevoorrechte christenen in India, is evenzoveel onzin. Maar je berichten over de vervolging in de islamwereld zijn gegrond — en Europa gaat daar meer en meer toe behoren, zowel via de toenemende islamitische aanwezigheid als vooral door multicultureel links, dat bovendien strijdbare nieuwe vormen van zijn aloude antiklerikalisme in stelling brengt.

Plaats een reactie

Delen