Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Nieuw-Zeeland wil levenslang rookverbod voor iedereen jonger dan 15 jaar

Simon Segers

Ayesha Verrall, de Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid, heeft donderdag een voorstel uit de doeken gedaan om vanaf 2027 sigarettenverkoop voor iedereen jonger dan 15 jaar levenslang te verbieden. De regering hoopt hiermee hun doel van minder dan 5 procent dagelijkse rokers te bereiken.

Verder zou er een beperking komen op het aantal handelaars dat toegelaten wordt om sigaretten te verkopen en zou de nicotineconcentratie in alle gerelateerde producten verlaagd worden. “We willen ervoor zorgen dat jonge mensen nooit beginnen met roken door het een misdrijf te maken om hen tabaksproducten te verkopen”, zei minister Verrall.

Rookvrije generatie

Het ministerie van Volksgezondheid wil de wet in juni volgend jaar voorleggen aan het parlement met als doel om deze eind 2022 te ratificeren. In 2024 zou het aantal geautoriseerde verkopers beperkt worden, gevolgd door de strengere nicotinevereisten in 2025 en het begin van de “rookvrije generatie” in 2027. Critici geloven dat het plan echter zal leiden tot een illegaal circuit van tabaksproducten en een groot inkomstenverlies zal betekenen voor vele handelaars.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Nieuw-Zeeland wil levenslang rookverbod voor iedereen jonger dan 15 jaar”

  1. Ik ben een fanatiek niet roker . Maar laat de mensen die graag een sigaretje opsteken , die graag een pintje drinken , die graag een vettig hamburgerke eten toch met rust .En indien deze minister het echt goed voorheeft met de volksgezondheid , dat ze er werk van maakt dat het half miljoen nieuw zeelanders dat in het buitenland werkt , terug op een normale manier kan naar huis komen . Dat vergt natuurlijk organisatietalent in plaats van ” in de krant komen met goedbedoelde ? dwaasheden .

  2. Dan alcohol ook maar meteen verbieden? Toch ook niet goed voor ’s mens gezondheid… En daarna pakken we het vlees aan; verbod om nog vleeswaren te consumeren. Allemaal ongezond ten slotte. Daarna de chips, snoep, chocolade… Er valdt nog heel wat te verbieden ! Wat gaan we toch een gezonde(re) wereld tegemoet.

Plaats een reactie

Delen