In Brussel vindt vandaag een nieuwe manifestatie plaats tegen de coronamaatregelen. De nieuwe bijeenkomst wil voortbouwen op de ‘nationale mars’ van 21 november, waaraan volgens de politie in totaal bijna 35.000 mensen deelnamen. OCAD waarschuwt voor nieuw geweld.
Volgens OCAD is de polarisatie en het ‘extremisme’ enorm toegenomen tijdens de coronacrisis. Mensen zijn de coronamaatregelen moe en worden soms zelfs gewelddadig. Dat baart OCAD grote zorgen. De organisatoren van de manifestatie protesteren vooral tegen het Covid Safe Ticket (CST) en de vaccinatieverplichting voor zorgpersoneel.
Manifestanten verzamelen aan Brussel-Noord en vertrekken naar het Jubelpark
De manifestanten verzamelen om 13 uur aan het station Brussel-Noord en trekken dan naar het Jubelpark. Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, verduidelijkte al dat de politie zowel in uniform als in burgerkledij aanwezig zal zijn. De politie wil geweld en uitspattingen zoals op 21 november koste wat het kost vermijden.
Tijdens de coronabetoging in november kwam het tot rellen en doorheen de hoofdstad werden vernielingen aangebracht. Drie agenten raakten gewond. Volgens OCAD is het “ op zijn minst plausibel te stellen dat rechts-extremistische actoren getracht hebben deze betoging te kanaliseren en te instrumentaliseren.” Dat staat te lezen in een rapport van OCAD volgens VRT.
OCAD waarschuwt voor nieuw geweld in Brussel
Volgens OCAD begon de kritiek al van het begin. Mensen waren kritisch over de beleidsaanpak, wat vanuit “veiligheidsperspectief niet problematisch is”. Maar de kritiek werd frustratie en frustratie mondde uit tot gewelddadige neigingen omdat men zich ongehoord voelt.
OCAD beweert ook dat er veel nepnieuws, desinformatie en samenzweringstheorieën de ronde doen wat een ware katalysator is voor gewelddadige bewegingen. Mensen zouden op sociale media in “een ideologische bubbel komen”, wat wil zeggen dat men enkel informatie krijgt die hun wereldbeeld en -visie bevestigt. Men volgt alleen nog maar mensen met dezelfde denkwijze.
Sociale media en de ideologische bubbel katalysator
Op sociale media zou er volgens OCAD vaker en vaker niet meer over betogingen gesproken worden, maar over “revolutie” en “tribunalen”. De gewelddadige groeperingen die zich mengen onder de legitieme betogers zouden dus willen stoken in de hoop grote veranderingen teweeg te brengen met geweld.