Uncategorized

Nieuwe verklaringen afgelegd in dossier Bende van Nijvel

Redactie PAL

Alain Moussa (70), een ex-gangster uit Brussel, heeft nieuwe verklaringen afgelegd in het dossier over de Bende van Nijvel. Dat brengt Het Nieuwsblad. Volgens Moussa zouden Philippe De Staercke en Dominique Salesse, ook ex-gangsters, deel uitgemaakt hebben van de Bende van Nijvel.

De Staercke en Salesse worden op die manier opnieuw in het dossier genoemd. Het is namelijk niet de eerste keer dat hun namen naar voren komen als potentiële daders. Meer nog, De Staercke was jarenlang zelfs een hoofdverdachte in het dossier. Aanleiding was zijn betrokkenheid bij zijn eigen criminele organisatie, de Bende van Baasrode genaamd. Samen met zijn kompanen pleegde hij in de jaren 80 overvallen op geldtransporten. Kenmerkend voor hun acties was de ‘militaire precisie’ waarmee die werden uitgevoerd. In 2001 werd hij echter buiten vervolging gesteld voor eventuele betrokkenheid bij de Bende van Nijvel, omdat er niet voldoende bewijs was.

Vage beweringen

Op kerstavond plaatste Moussa, die zelf gedurende een korte periode lid was van de Bende van Baasrode, een opvallende post op zijn Facebookpagina. “Het waren De Staercke en Salesse”, schreef hij. “Ik zou nog meer kunnen vertellen, maar het kwam allemaal van hogerop.” Het gaat dus om redelijk vage stellingen, waarbij geen concreet bewijs wordt geleverd. Naast deze Facebookpost heeft hij ook zijn officiële verklaring gewijzigd. Tot nu toe had hij namelijk altijd beweerd dat hij niets te maken had met de Bende van Nijvel, net zoals De Staercke en Salesse. Sinds zijn nieuwe verklaringen is Moussa ondergedoken, naar eigen zeggen omdat hij “nu voor altijd een punt wil zetten achter zijn gangsterloopbaan.”

De Staercke ontkent

Volgens Philippe De Staercke is er niets waar van wat Moussa nu aan de speurders of op Facebook heeft verteld. Hij maakt zich dan ook geen zorgen over de nieuwe verklaringen. “Moussa is een drugsverslaafde en een dronken mythomaan. Ik ben al jaren de zondebok. Ik maak me niet ongerust. Ik ben buiten vervolging gesteld door drie rechtscolleges”, zegt hij daarover. Zelf schreeuwde hij ook steeds zijn onschuld uit. Volgens hem maakte zijn groep er een erezaak van om geen slachtoffers te maken, terwijl bij overvallen van de Bende Van Nijvel 28 doden vielen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Nieuwe verklaringen afgelegd in dossier Bende van Nijvel”

  1. Dat het “van hogerop” kwam, dat moet intussen toch wel voor iedereen duidelijk zijn. Maar hogerop blijven de potjes dicht. Potdicht. In zo’n onderzoek zou toch de eerste vraag moeten zijn “cui bono”. Wie heeft er belang bij zo’n goed georganiseerde terreuracties met als enig doel de bevolking bang te maken ? Waarom worden de scenario’s en patronen niet eens vergeleken met gelijkaardige acties in het buitenland ? Want dan wordt het plots heel duidelijk dat de organisatie enkel maar kan komen van een buitenlandse veiligheidsdienst. Alle, echt alle pijlen wijzen naar de CIA.

Plaats een reactie

Delen