Nigeria: jihadisten kunnen straffeloos clandestien geld witwassen

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Shutterstock: Oluwafemi Dawodu

Uncategorized

Nigeria: jihadisten kunnen straffeloos clandestien geld witwassen

Sonja Dahlmans

Uit een recent rapport van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) blijkt dat jihadistische groepen zonder problemen clandestien geld konden witwassen in Nigeria. Deze terroristische groepen zouden zo’n 36 miljoen dollar in de Nigeriaanse economie gepompt hebben, teneinde de illegale oorsprong ervan te verbergen. Het gaat niet alleen om het witwassen van illegaal verkregen geld, maar ook om de logistieke middelen die nodig zijn voor de aankoop van wapens, munitie en voertuigen, alsook de rekrutering van jihadisten. De Nigeriaanse regering ontkent alle aantijgingen.

In het rapport staat te lezen dat zowel Boko Haram als Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie (ISWAP) illegaal verkregen geld in omloop konden brengen middels het legale financiële en commerciële systeem van het land. Volgens het rapport heeft de Nigeriaanse overheid onvoldoende inzicht in de internationale connecties van Boko Haram en ISWAP.

Ook ontbreekt het de Nigeriaanse regering aan inzicht in het misbruik van legale geldstromen door deze jihadistische groepen. Hoewel het departement dat de nationale veiligheid bewaakt de mogelijkheid heeft om terroristische financiële activiteiten te onderzoeken en te identificeren, vonden de opstellers van het rapport weinig bewijs voor de effectiviteit hiervan.

De regering van president Muhammadu Buhari zou niet voldoen aan de voorwaarden om illegale jihadistische activa te bevriezen, zoals vastgelegd in de wereldwijde standaard om witwaspraktijken tegen te gaan. “Boko Haram en ISWAP hebben de mogelijkheid om voornamelijk in het conflictgebied (rondom het Meer van Tsjaad, red.) te kunnen leven van de opbrengsten uit losgeldeisen, afpersing, overvallen en belastingen die zij zelf onder dwang opleggen.”

Rol Nigeriaanse overheid

Het is opmerkelijk dat in Nigeria sinds 2009 niemand is veroordeeld voor het financieel steunen van terrorisme. Het rapport wijst erop dat de Nigeriaanse overheid vooralsnog geen prioriteit geeft aan onderzoek naar terroristische financiering in het land. Dat maken de samenstellers van het rapport op uit het feit dat er slechts enkele vervolgingen en veroordelingen zijn geweest, ondanks het hoge risicoprofiel van het land.

De Nigeriaanse overheid stuurde een speciale gezant naar Londen om de resultaten en de conclusies van het rapport te bespreken. “De regering is bezorgd over de negatieve indruk die het rapport weergeeft en is druk bezig om eventuele sancties tegen Nigeria, die de status van het land in de wereld negatief zouden kunnen beïnvloeden, te voorkomen”, zo meldt een anonieme bron.

In een reactie op het rapport heeft de Nigeriaanse overheid zichzelf verdedigd door te zeggen dat het rapport dateert uit 2019, waardoor de uitkomsten en conclusies achterhaald zouden zijn.

Christenen

In Nigeria en de omringende landen zijn vooral christenen vaak het slachtoffer van islamitische jihadistische groepen zoals ISWAP en Boko Haram. Zij lopen extra gevaar omdat zij tot een andere religie behoren. Zo werden in februari 2018 110 schoolmeisjes ontvoerd door Boko Haram. Een maand later werden veel meisjes bevrijd, enkel de 14-jarige Leah Sharibu blijft tot op heden in de handen van de terreurorganisatie. Zij zou hebben geweigerd zich te bekeren tot de islam. Ondanks de belofte van president Buhari er alles aan te doen om Leah vrij te krijgen, wordt zij nog altijd gegijzeld.

Volgens een recent rapport bevindt het antichristelijke geweld in Nigeria zich momenteel op het hoogste niveau. Desondanks haalden de Verenigde Staten het land vorige maand van de lijst met ‘Landen van Bijzondere Zorg’. Christelijke organisaties in het land hebben hier verbolgen op gereageerd. Een week nadat de VS Nigeria van de lijst hadden gehaald, bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Nigeriaanse president Buhari om “de banden tussen de twee landen aan te halen”. Ook zouden de beide mannen met elkaar spreken over klimaatverandering en het coronavirus. Of zij ook met elkaar spraken over het geweld tegen christenen in het land is vooralsnog onbekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen