Jean-Marc Nollet (Belga)

Jean-Marc Nollet (Belga)

Uncategorized

Nollet (Ecolo): “Niet erg dat onze CO2 toeneemt door gascentrales, want die van anderen neemt af op EU-niveau”

Pieter Van Berkel

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet vindt het niet erg dat de Belgische CO2-uitstoot toeneemt door de bouw van gascentrales, omdat dit op Europees niveau door anderen gecompenseerd wordt. Dat zegt hij in een interview op de Franstalige nieuwszender LN24.

Om het groene stokpaardje van de kernuitstap op te vangen zal België extra gascentrales moeten bouwen. Deze stoten echter heel wat meet CO2 uit dan kerncentrales. Gascentrales stoten zo’n 450g CO2/kWh uit, tegenover 12g CO2/kWh door kerncentrales.

LN24-presentator Martin Buxant kan moeilijk verbergen dat hij de redenering van de groenen, namelijk dat de bijkomende Belgische CO2-uitstoot geen probleem vormt omdat deze binnen Europees kader gecompenseerd wordt, maar raar vindt. “Dat is net een heel legitiem argument”, reageert Nollet. “De berekening van CO2-uitstoot gebeurt op Europees niveau. Het slaat dus nergens op om in een redenering mee te gaan die zegt dat België ‘zoveel’ moet doen.”

Op de vraag of België geen bijkomende maatregelen moet nemen, antwoordt Nollet: “Natuurlijk, maar in de sectoren die niet op Europees niveau verrekend worden.”

Daarop legt de Ecolo-voorzitter de werking van het Europese emissions trading system (ETS) uit. Zo’n 11.000 Europese bedrijven die veel broeikasgassen uitstoten, zoals elektriciteitscentrales, vallen onder dat systeem. De totale uitstoot van die sectoren moet tegen 2030 met 61 procent dalen in vergelijking met 2005. De extra uitstoot van de Belgische gascentrales wordt dus gecompenseerd op Europees niveau, waardoor België volgens de redenering van de groenen geen compensatiemaatregelen hoeft te nemen.

Eerder viel minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op met dezelfde redenering. “Nee, de gascentrales die we hier gaan bouwen gaan de CO2 niet laten stijgen”, klonk het vorige week in Villa Politica.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

47 gedachten over “Nollet (Ecolo): “Niet erg dat onze CO2 toeneemt door gascentrales, want die van anderen neemt af op EU-niveau””

  1. Geniaal plan. Anderen laten opdraaien voor onze CO2-uitspattingen. Volgens hetzelfde principe doen we dat met de staatsschuld al sinds mensenheugenis. Niet toevallig een Waal die het voorstelt, met de Vlamingen in de rol van de anderen.

  2. Een heel normale reactie en denkwijze van Groen en links in het algemeen. Een ander zal het wel oplossen of ervoor opdraaien. Diezelfde denkwijze zien we ook bij het uitdelen van subsidies, uitkeringen en de staatsschuld. Onbegrijpelijk dat een mini partij die kleiner is dan de PVDA hier het beleid bepaald.

  3. Ze voelen nattigheid, daar bij Ecolo-Groen, en beginnen zich in alle bochten te wringen om hun fel bekritiseerde opstelling rond kernenergie ergens te rechtvaardigen. Of hun politiek zal geapprecieerd worden bij de doorsnee kiezer zal duidelijk worden bij de verkiezingen.

  4. Ik ga lekker doempen met mijne oude diesel in Gent, Antwerpen of Brussel want daar gaan er genoeg electrische vehikels rijden die mijn overschot aan CO2 gaan teniet doen cq. compenseren.
    Jamaar, zijn die gasten eigenlijk nog wel bekwaam om alleen los telopen in de maatschappij. En dat wordt dan nog betaald om onzin uit te kramen ook.

  5. Dat is geen interview maar een rechtstreekse sollicitatie voor opname in een instelling voor hersengestoorden. En het is inderdaad dringend, zo iemand weet zelf niet waartoe die in staat is qua maatschappelijke schade.

  6. Pure egoïstische dogmatische waanzin. Zit bij dat groen dan nergens nog een greintje logica en loyauteit tegenover de inspanningen in andere landen die desondanks toch kiezen voor kernenergie?

  7. Als het in België slechter gaat, maar op Europese schaal een ietsepietsie minder slecht, dan is er voor groen geen vuil aan de knikker.
    Kan de groene heilsleer nog waanzinniger? Blijkbaar zijn alle middelen goed om hun gelijk te halen.

  8. Volgens nucleairforum.be zijn er 4 nieuwe kerncentrales in aanbouw en 24 nieuwe kerncentrales gepland in Europa – die dus gaan zorgen voor een gigantische vermindering van de CO2 uitstoot mbt elektriciteitsproductie.

    Maar wat gaan de Belgen doen? In plaats van onze buurlanden te volgen terug naar 1800 op basis van een compleet van de pot gedrukte achterlijke logica.

    Als we dan toch moeten “devolueren” snel in de vergeetput dumpen die idoten…

  9. ik ben benieuwd hoe myope tinne daar zal op reageren en hoe varkens gehakt bolletje almaci zal liggen krijsen op BDW en Z Demir,.Als JLBouchez nu voet bij stuk houdt zakt deze regering ineen als een ballon met lachgas gevuld.

  10. Ge bedoeld toch niet dat gij over enige intelligentie beschikt. Ge kent het verschil nog niet tussen een recht en een gunst en ge begint al over een groter plaatje. In een andere reactie begint ge over de lezers van Le Soir, weet ge nog? Gij en Erika, jullie achten jezelf zo slim dat ge in feite kemels schiet aan een tempo dat het beest met uitsterven bedreigt is. Arrogantie en domheid gaan hand in hand en daar hebben jullie pakken overschot van.

  11. Het stomste vind ik dat ze denken dat elektrische autos geen uitstoot geven. De elektriciteit wordt geleverd door gascentrales (zogezegd groene energie beslaat in België niet meer dan 10%, als het weer en de wind goed zit) Elektriciteit transport via hoogspanning geeft 1,5% verlies per 100 Km, opladen accu heeft een rendement van ocharme 60%, door de zware accu wordt de auto zwaarder en heeft meer energie nodig. Extra verlies bij herhaaldelijk opladen van batterij mag ook niet onderschat worden benevens de vervuilende produktie met zware metalen.

  12. Hij kan evengoed zeggen ” Wij hoeven in Wallonië niet aan tewerkstelling te doen. Dat doet Vlaanderen binnen België voor ons. Die brengen toch de centen in de staatskas”

  13. Fijn stof niet vergeten. De zwaardere elektriche auto’s rijden op bredere banden en die verslijten meer. Ze remmen wel gedeeltelijk met energieterugwinning elektrisch, maar net zoals andere auto’s gedeeltelijk ook met remschijven. Weeral fijn stof.
    Per saldo zorgt de gemiddelde elektrische wagen voor meer fijn stof.
    Leve de zuinige EURO6 Diesel!

Plaats een reactie

Delen