Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. Foto Shutterstock

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. Foto Shutterstock

Uncategorized

Omikron waarschijnlijker besmettelijker, maar mildere symptomen

Simon Segers

De omikronvariant van het coronavirus lijkt een verhoogde kans op herbesmetting te veroorzaken maar met minder ernstige symptomen dan de deltavariant. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd op een persconferentie.

“Voorlopige gegevens uit Zuid-Afrika wijzen op een hoger risico van herbesmetting met omikron, maar er zijn meer gegevens nodig om tot een duidelijkere conclusie te komen. Er zijn ook aanwijzingen dat omikron minder ernstige symptomen veroorzaakt dan delta, maar ook hier is het nog te vroeg voor zekerheid”, aldus de WHO-baas. Sinds de omikronvariant van het coronavirus eind november werd ontdekt in Zuid-Afrika, leidde deze tot grote bezorgdheid.

Inreisverbod

Volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC werden er tot en met dinsdag meer dan duizend omikronbesmettingen vastgesteld. In België waren dat er achttien. In 57 landen zijn omikronbesmettingen vastgesteld en de WHO verwacht dat dit aantal nog zal toenemen. “Bepaalde eigenschappen van omikron, zoals de wereldwijde verspreiding en het grote aantal mutaties, wijzen erop dat deze variant een grote invloed zou kunnen hebben op het verloop van de pandemie”, zei Ghebreyesus. “Wat die impact precies zal zijn, is nog moeilijk te zeggen.” Om sneller een beeld te krijgen van de eigenschappen van de variant, vroeg de leider van de WHO alle landen bij te dragen aan de beoordeling ervan door hun gegevens aan de organisatie door te spelen.

Om de ziekte beter te bestrijden, riep hij de landen ook op hun inspanningen op het gebied van vaccinatie en coronamaatregelen voort te zetten. De WHO-baas had het ook over de “niet doeltreffende en discriminerende inreisverboden”. Hij juichte de beslissing toe van Frankrijk en Zwitserland om het reisverbod voor passagiers vanuit een aantal landen in het zuiden van Afrika op te heffen. “Aan Frankrijk en Zwitserland, ‘merci beaucoup'”. Ook België heeft sinds 28 november zo’n inreisverbod.

Antilichamen

De hoofdwetenschapper van de WHO, dokter Soumya Swaminathan, verwees ook naar voorlopige studies die de afgelopen dagen zijn vrijgegeven en die lijken aan te tonen dat de variant het vaccin van Pfizer/BioNTech, althans na twee dosissen, minder effectief maakt. Ze riep echter op tot grote voorzichtigheid bij het interpreteren daarvan. “Er is een grote variatie in de vermindering van de werkzaamheid van antilichamen, van 4 tot 40 keer minder in verschillende studies”, aldus Swaminathan. “Ze kijken echter alleen naar antilichamen, hoewel we weten dat het immuunsystaam veel complexer is. Het is voorbarig om te concluderen dat de vermindering van de neutralisering door antilichamen ook zal resulteren in een signifacante vermindering van de werkzaamheid van het vaccin.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Omikron waarschijnlijker besmettelijker, maar mildere symptomen”

  1. Dat prof Neyts in HLN beweert “derde Pfizer prik beschermt tegen omikron” is een bewijs van een niet wetenschappelijke instelling.
    Dat deden prik 1 &2 ook tegen Corona.
    Als hij stelt “we hopen dat” zou dit veel geloofwaardiger overkomen.
    Onze experten vernietigen elke wetenschappelijke instelling. Daarom boycotten ze ook elke kritische wetenschapper.

  2. Een groot deel van de schuld is dat de verschrikkelijke prestaties van de WHO tijdens de uitbraak worden toegeschreven aan Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. Als voormalig Ethiopische minister van Volksgezondheid kwam hij voor het eerst op de voorgrond in zijn thuisland toen hij lid was van het politbureau van het marxistisch-leninistische Tigray People’s Liberation Front.
    Dr. Tedros was eerder een groot bewonderaar van de voormalige Rhodesische dictator Robert Mugabe en stelde hem zelfs aan als ambassadeur voor goede wil voor de WHO, een beslissing die hij na een internationaal protest moest herroepen. Net als de heer Mugabe heeft Dr. Tedros een goede relatie gehad met de heersende communistische partij van China, en hij won de verkiezingen voor zijn huidige functie na steun van China tijdens de verkiezingen van mei 2017. Die man is totaal onbetrouwbaar!

  3. Ik denk dat u niet weet hoe wetenschap werkt en al helemaal niet medische wetenschap.
    Virussen muteren als gek dus om die reden of variaties patiënt, kan je nooit stellen dat vaccin 100% werkt.
    Net zoals er mensen zijn die natuurlijk immuun zijn voor HIV

Plaats een reactie

Delen