De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Online racisme van voetbalfans kan resulteren in stadionverbod

Niels Geerinck

Britse voetbalfans die racistische uitlatingen plaatsen op het internet, kunnen voortaan een stadionverbod tot maximaal 10 jaar krijgen.

Het was de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel die de nieuwe plannen van de Johnson-regering aankondigde op Sky Sports. “Degenen die zich schuldig maken aan racistisch misbruik op het internet moeten gestraft worden”, zo klonk het. Volgens de minister zal de huidige wetgeving worden aangepast.

In totaal zijn er al zo’n 1.300 stadionverboden uitgeschreven in Engeland en Wales. Deze werden toegepast nadat de betrokken fans gewelddadig uit de hoek kwamen of omwille van bepaalde racistische en homofobe gezangen volgens de Britse Voetbalbond. Patel zal die bestaande wetgeving dus uitbreiden met strafbare ‘online haatmisdrijven‘.

“Ontsiering van voetbal”

In het Verenigd Koninkrijk wil de regering strenger ingrijpen tegen zogenaamde ‘hate speech’ op sociale media tegenover anderskleurige voetballers. De ontwikkelingen raakten in een stroomversnelling nadat er afgelopen zomer, toen Engeland de EK-finale van Italië verloor, heel wat beledigende berichten circuleerden waarvan de zwarte penaltytrappers het mikpunt waren.

“Deze zomer werd dit prachtige spel ontsierd door schandelijk racisme van online trollen, die zich achter hun toetsenbord verscholen en onze voetballers misbruikten”, zo sprak de Britse minister van Binnenlandse Zaken. “De wetwijzigingen die ik aankondig zullen ervoor zorgen dat ze een verbod krijgen om voetbalwedstrijden bij te wonen”, zo voegt ze toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Online racisme van voetbalfans kan resulteren in stadionverbod”

  1. dit probleem is snel op te lossen,de zwarten en moslims maken 10% van de bevolking uit,dus één zwarte of moslim in de ploeg.Als er een weerspiegeling moet zijn van de bevolking,wel dat is een weerspiegeling,vandaag,morgen mss niet meer maar vandaag wel.Ik zou zelfs verder willen gaan en willen dat ze een diploma hebben voor na hun carrière zodat ze niet moeten terugvallen op een uitkering.

  2. Haatproza tegen blanken wordt dan weer niet geconcipieerd als racisme. Toen Europa nog blank was geen klachten gehoord over racisme. Toen de Afrikanen de blanke kolonisten bij het dekolonisatieproces met geweld push backten naar Europa evenmin klachten gehoord over het zwart racisme. Racisme is duidelijk eenrichtingsverkeer.

  3. “Degenen die zich schuldig maken aan racistisch misbruik op het internet moeten gestraft worden” weer een uitspraak die enkel geldt als ze gedaan wordt door blanke hetero mannen. Als een moslim het doden van ongelovigen promoot wordt dit “cultuur”. Hoe ver zal men blijven gaan de eigen bevolkingen te criminaliseren?

Plaats een reactie

Delen