Mensenhandel en extremisme vieren hoogtij in Pakistan

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Pakistan: christelijke jongens vaak slachtoffer van seksueel geweld

Sonja Dahlmans

Almaar meer berichten de westerse media over de ontvoering, verkrachting en gedwongen bekering van christelijke meisjes in Pakistan. Seksueel misbruik van kinderen is in Pakistan een zeer groot probleem. Maar wat onderbelicht blijft, is dat ook jongens uit religieuze minderheidsgroepen vaak het slachtoffer worden van seksueel geweld.

Uit een recent rapport blijkt dat er het afgelopen jaar 2.960 gevallen van seksueel misbruik van Pakistaanse minderjarigen werden geregistreerd. Dat houdt onder andere ontvoering, verkrachting en groepsverkrachting in. Er zijn meerdere zaken gemeld waarbij het slachtoffer naderhand is vermoord. Het rapport omvat meldingen van seksueel misbruik van zowel meisjes als jongens.

Omdat religieuze minderheden in Pakistan worden achtergesteld binnen de maatschappij, is het voor hen zeer moeilijk dergelijke zaken aanhangig te maken. De autoriteiten zijn soms zeer onbehulpzaam, en slachtoffers en hun familieleden kunnen gedwongen worden om hun mond te houden over het misbruik. Dit maakt vooral kinderen uit religieuze minderheidsgroepen zeer kwetsbaar voor dergelijke vormen van geweld.

Christelijke jongens

Ook dit jaar waren er een aantal zaken van seksueel geweld tegen christelijke jongens. In juni van dit jaar werd Danish Masih, een 17-jarige christelijke jongen, vijf dagen vastgehouden en gedrogeerd. Danish werd door meerdere mannen gemarteld en verkracht. Na vijf dagen werd de jongen weer vrijgelaten op een verlaten plaats en kon hij uiteindelijk weer thuis geraken. Zijn vader vertelde dat de autoriteiten niets deden toen hij melding maakte van de verdwijning van zijn zoon. Hij riep de hulp in van mensenrechtenactivist Lala Robin Daniel. Die gaf aan zeer teleurgesteld te zijn in de politie: “Als christenen zijn wij een minderheid en staan wij alleen. Voor ons is er in Pakistan geen gerechtigheid en geen gelijkheid.” Er werd nog altijd niemand gearresteerd.

In februari van dit jaar werd de familie van een 10-jarig slachtoffer van groepsverkrachting bedreigd. Zij zouden moeten vertrekken of zich bekeren tot de islam. De jongen werd in september 2020 door meerdere mannen verkracht vanwege een religieus conflict tussen volwassenen. De ouders lichtten de organisatie Human Rights Focus Pakistan (HRFP) in over de bedreigingen. Volgens de voorzitter van HRFP, Naveed Walter, worden in het land elke dag gemiddeld 8 à 10 kinderen het slachtoffer van seksueel geweld. “Seksueel misbruik van kinderen is een zeer ernstig probleem in Pakistan. Vaak zijn de daders bekenden van de slachtoffers.”

In augustus van dit jaar zou de twaalfjarige Iftikhar Masih zijn uitgenodigd om met een aantal islamitische jongens te spelen. De jongen vertrok met een van hen en werd daarna nooit meer gezien. Toen zijn ouders rondgingen in de buurt om te vragen of iemand de jongen nog had gezien, ontkenden zij allemaal. Twee maanden lang bleven de ouders zonder enige informatie achter. Zij vroegen ettelijke malen aan de politie of er vooruitgang was in het lopende onderzoek, maar kregen de indruk dat er weinig werd gedaan om hun zoon te vinden.

De zaak kreeg in oktober een nieuwe wending, toen een paar jongens, die werden opgepakt voor diefstal, verklaarden dat Iftikhar werd verkracht en vermoord door een bendeleider, Ahmad Sultan. De leden van deze bende zouden zich vaker schuldig hebben gemaakt aan diefstal. Toen hen werd gevraagd naar de verdwijning van Iftikhar Masih, bekenden allen dat zij hem hadden verkracht en gedood. Nadat zij de jongen hadden misbruikt, dreigde hij dit aan zijn vader te zeggen. Daarop brachten de bendeleden de jongen om het leven. Sultan en Husnain (17), Ali (15) en Azeem (21) leidden de politie naar de plaats waar zij het lichaam van Iftikhar hadden begraven. DNA-tests wezen uit dat het hier inderdaad ging om de overblijfselen van de jonge Iftikhar Masih.

Hindoejongens

Ook jongens van andere religieuze minderheidsgroepen worden regelmatig het slachtoffer van seksueel geweld. Vorige maand werden twee mannen gearresteerd voor de verkrachting van een hindoejongen in de provincie Sindh. De elfjarige jongen werd door twee islamitische mannen verkracht en vervolgens gewurgd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

9 gedachten over “Pakistan: christelijke jongens vaak slachtoffer van seksueel geweld”

  1. Hoewel de ontvoering, verkrachting en gedwongen bekering tot de islam van christelijke meisjes en andere religieuze minderheden hoogtij viert in Pakistan – met moslimpolitie, rechters en autoriteiten die vaak de kant van de ontvoerders en verkrachters kiezen – is het land nu getuige van recordaantallen… een stijging van bijna 300% ten opzichte van 2020. Dit rapport volgt op de afwijzing door de Pakistaanse regering van een wetsvoorstel tegen gedwongen bekering, dat zou hebben bijgedragen aan de bescherming van zulke minderjarige meisjes. — Union of Catholic Asian News, 14 en 18 oktober 2021, Pakistan.

Plaats een reactie

Delen