De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Poetin dringt aan op meer samenwerking tussen ex-Sovjetrepublieken

Belga Press Agency

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijwel precies 30 jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie aangedrongen op meer samenwerking tussen de voormalige Sovjetrepublieken.

De door Moskou en de Communistische Partij bestuurde federatie van circa 287 miljoen inwoners viel in 1991 uiteen. En op 25 december dat jaar trad de laatste president van de Sovjet-Unie af en werd de rode vlag van de unie in het Kremlin gestreken.

De meeste Sovjetrepublieken hadden op de valreep de Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) in het leven geroepen om als opvolger van de unie te dienen. Maar de GOS heeft dat als los verband van landen niet kunnen waarmaken. Wel zijn er onder de meeste huidige leden defensieakkoorden en vrij handelsverkeer.

“Meer inhoudelijk”

Poetin hoopt dat de GOS inhoudelijk meer gaat betekenen. “Ik moet zeggen, dat de banden die sinds de tijd van de Sovjet-Unie zijn blijven bestaan, een heel positieve rol spelen”, aldus de leider op een GOS-bijeenkomst. De ex-Sovjetrepublieken waar hij in ieder geval niet op hoeft te rekenen zijn al lang met Rusland gebrouilleerd, de Baltische staten, Oekraïne en Georgië.

Maar de gemenebest bestaat nog altijd uit negen staten met bijna 240 miljoen inwoners. De machtswisseling in Afghanistan, de groeiende invloed van China en twisten in het Midden-Oosten en de Kaukasus kunnen de vrijblijvende club GOS tot meer actie dwingen. Rusland werpt zich bijvoorbeeld sinds de machtsovername door de taliban in Afghanistan op als beschermer van de aangrenzende GOS-staat Tadzjikistan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Poetin dringt aan op meer samenwerking tussen ex-Sovjetrepublieken”

  1. Strategisch gezien wil die geniale Poetin blijkbaar voldoende tegengewicht voor onze Nato. Oost-Oekraïne, zeker Donbas, is etnisch en taalkundig veeleer Russisch. Net zoals Vlamingen en Walen niet thuishoren in één en dezelfde (kunstmatige) Natiestaat, geldt dit ook inwoners van die gewezen Sovjet Republiek Oekraïne. Ook al wordt in “Kyiv” (“Kiev”) door etnische Oekraïners meestal toch Russisch gesproken, raar maar waar zelf meegemaakt als toerist.

  2. “De door Moskou en de Communistische Partij bestuurde federatie van circa 287 miljoen inwoners viel in 1991 uiteen. En op 25 december dat jaar trad de laatste president van de Sovjet-Unie af.”

    Gorbatsjov was niet alleen de laatste president van de Sovjet-Unie, maar was tevens de eerste en enige President van de Sovjet-Unie. De functie van President van de Sovjetunie is door Gorbatsjov zelf gecreeerd. Hoewel de feitelijke macht in handen was van de Communistische Partij, werd het land niet bestuurd door de Communistische Partij maar door de sovjets, bestaande uit communisten en partijlozen.

  3. De reden waarom de Sovjet Unie faalde was omdat het overheerste territurium te groot was. Kleinere landen kunnen veel beter ontwikkeling aan, en hogere levensstandaard bieden aan hun burgers. Subcontinentale structuren zoals sovjet unie/russische federatie kunnen dat niet. Meestal worden in die regios een paar rijke steden ontwikkeld, en de rest blijft arm. Dit zorgt voor enorme politieke instabiliteit die de structuur kan doen instorten.

Plaats een reactie

Delen