Vraag van de Week: Vreest u dat de democratie in gevaar komt door extreme religie?

Protest tegen neutraliteit in het onderwijs. Belga

Uncategorized

PS-voorzitter Magnette: “Ik wil geen brandstof geven aan Vlaams Belang”

Anton Schelfaut

PS-voorzitter Paul Magnette maakt zich sterk dat het Vlaams Belang in 2024 niet aan de onderhandelingstafel zal zitten. Dat heeft hij gezegd in een interview met Het Laatste Nieuws.

Voor Magnette was de opmars van het Vlaams Belang naar eigen zeggen ook een reden om geen premier te worden. “Ik wil dat Vivaldi slaagt, anders winnen de extremen: Vlaams Belang en de PTB. En ik wil zeker aan Vlaams Belang geen brandstof geven. Ja, daar sta ik vaak bij stil.”

Staatshervorming

In het interview ontkent Magnette ook dat de PS het voorbije jaar voor ruzie heeft gezorgd in de federale regering. “Als het debat harder wordt, steekt de PS zogezegd stokken in de wielen”, hekelt hij. “Dat is té gemakkelijk en daar laat ik mij niet door imponeren! Wij socialisten, wij zijn niet gemakkelijk. Wij zijn niet zacht als boter, wij zijn hard. Dat is de aard van het beestje.”

De PS-voorzitter benadrukt dat de regering-De Croo geen overgangsregering is. “Maar de jaren 2019-2024 zijn wel overgangsjaren tussen de harde, rechtse jaren van de regering-Michel en een staatshervorming”, klinkt het. “Ik geloof dat die nog altijd nodig is om het land beter te doen werken. Maar dan zal De Wever ook met de groenen moeten spreken. De PS en N-VA zijn niet groot genoeg om met twee een deal te vinden.”

“Leonardo da Vinci van Twitter”

Volgens Magnette is er één Franstalige voorzitter die voortdurend met iedereen ruzie zoekt: Georges-Louis Bouchez (MR). “Bouchez is de Leonardo da Vinci van Twitter. In elke hand houdt hij een telefoon: de ene voor Facebook, de andere voor Twitter. Hij is een opmerkelijke politicus en zorgt al sinds de formatie voor veel problemen.”

Toch is Magnette niet gewonnen voor het idee om de MR uit de coalitie te zetten. “Ik lees dat Maxime Prévot (voorzitter van cdH, red.) altijd bereid is om te praten, maar ik hou niet zo van coalitiewissels. (…) De burgers houden er ook niet van. We maakten een akkoord en we zingen het uit tot in 2024.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “PS-voorzitter Magnette: “Ik wil geen brandstof geven aan Vlaams Belang””

  1. Dus als De Wever wil samengaan met PS moet hij GROEN erbij nemen? Aangezien die zeker geen politieke zelfmoord gaat plegen komt het einde van Belziek in zijn huidige vorm wel zeer dichtbij!!! Magnette is een top kerel, die meer voor de Vlaming doet dan hij zelf beseft door dit soort uitspraken.

  2. Zijn ze nou al tips aan het geven voor de volgende regering? De kiezer zal kiezen maar weer zal het spel onderling bedisselt worden? Is men het reeds aan het overwegen? NVA, PS en groen? Vroeg begonnen is half gewonnen. Het zou mij dus geen lap verwonderen, want wat is het fijn politieker te zijn…..

  3. zolang 50% voor die vivaldidioten stemt heeft hij gelijk,een minderheidsregering langs Vlaamse kant zal altijd mogelijk zijn en als de Vlaamse regering uit 70% NVA-VB verkozenen bestaat zullen ze langs federale zijde de Vlaamse bevoegdheden proberen af te nemen om te herfederaliseren.Wij,Vlamingen,beslissen Vlaams of de knechtenrol;Magnette noch BDW of TvG kunnen daar iets aan doen,wij zijn het

  4. Het bestaan van een Vlaams parlement wordt het excuus om federaal met minder dan 30 procent van de Vlamingen te regeren, met name de progressisten. Dat wordt het nieuwe normaal.

Plaats een reactie

Delen