De Britse auteur J.K. Rowling. Foto Shutterstock

De Britse auteur J.K. Rowling. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

‘Quidditch’-fans distantiëren zich van J.K. Rowling

Simon Segers

Verschillende vertegenwoordigers van Quidditch, een sport geïnspireerd op het fictieve equivalent uit de Harry Potter-boeken, hebben aangekondigd de naam van hun discipline te zullen wijzigen. Zij willen zich zo distantiëren van auteur J.K. Rowling die al geruime tijd beschuldigd wordt van transfobie na enkele uitspraken op Twitter.

Rowling haalde vorig jaar al de woede van LGBT-activisten over zich heen toen ze zei dat alleen vrouwen kunnen menstrueren. Een deel van haar fans keerde zich tegen haar, waardoor ze veel bedreigingen kreeg en niet langer welkom was op een reünie ter ere van de twintigste verjaardag van de films. De Quidditchliga’s kondigen nu aan dat ze de sport willen hernoemen zodat deze niet langer gebonden is aan het werk van Rowling. “Onze sport heeft de reputatie een van de meest vooruitstrevende ter wereld te zijn als het gaat om gendergelijkheid en inclusiviteit”, aldus twee verschillende Quidditchorganisaties in een verklaring.

De sport ontstond in 2005 in de Verenigde Staten en kent duizenden teams over de hele wereld. Ook in België zijn er acht verschillende ploegen. Een van de regels stelt dat maximaal 4 spelers per ploeg zich met hetzelfde gender mogen identificeren: man, vrouw of non-binair.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “‘Quidditch’-fans distantiëren zich van J.K. Rowling”

  1. Wat ze ook doen, het blijft een feit dat het uit het brein van Rowling is ontsproten. Door dit soort acties krijg ik allen maar minachting voor transsukkels. die gelet op hun hatelijkheden vooral in hun bovenkamer gestoord zijn. Van geslacht veranderen kan enkel met véél kunstgrepen en lijdt nooit tot een volledig resultaat.

  2. Gelukkig ben ik al tijdje gepensioneerd en zal ik deze krankjorum maatschappij niet moeten te lang beleven.
    Het is ook een geweldige geldkraan die voor ziekenhuizen en behandelende Prof, geneesheren opengaat, het wordt gepromoot en het gaat zover dat het in de lagere scholen mee gedoceerd wordt, Prachtig niet?
    Dat is ook de reden dat Die warmste week van mij geen cent krijgt met hun goedkope slagzin “ kunnen zijn wie we zijn” en met zoveel snot in hun kop gaat je die desastreuze begroting niet redden. Klein pluspunten : eindelijk wordt het Universiteit Shoppen wat aan banden gelegd en hopelijk minder vakken meegesleurd naar einde jaren, zal de grijze grondstof in de hersenen te goede komen want dat is het enige dat we hebben en op Tomorrowland is dat niet te koop en zwarte Piet brengt dat ook niet mee, groetjes

  3. Gelukkig ben ik al tijdje gepensioneerd en zal ik deze krankjorum maatschappij niet moeten te lang beleven.
    Het is ook een geweldige geldkraan die voor ziekenhuizen en behandelende Prof, geneesheren opengaat, het wordt gepromoot en het gaat zover dat het in de lagere scholen mee gedoceerd wordt, Prachtig niet?
    Dat is ook de reden dat Die warmste week van mij geen cent krijgt met hun goedkope slagzin “ kunnen zijn wie we zijn” en met zoveel snot in hun kop gaat je die desastreuze begroting niet redden. Klein pluspunten : eindelijk wordt het Universiteit Shoppen wat aan banden gelegd en hopelijk minder vakken meegesleurd naar einde jaren, zal de grijze grondstof in de hersenen te goede komen want dat is het enige dat we hebben en op Tomorrowland is dat niet te koop en zwarte Piet brengt dat ook niet mee, groetjes en zever weer niet dat ik dit al gezegd heb want ik ben nog niet gezegend met Alzheimer en ik stuur deze reactie door aan vele vrienden, greetzz

  4. J.K. Rowling heeft ze nog allemaal op een rij, heeft gezond verstand en spreekt vrijuit. Dan moet ze hangen voor woke-adepten. ** Een mens kan er niet bij dat beroemde universiteiten zich aansluiten bij de woke-waanzin. Een formidabele deuk in hun reputatie. ** De baas van de VRT vertoont ook al woke-symptomen. Hij vindt dat daar te veel oude “witte” mannen rondlopen. Als hij zelf opstapt is er al een “witte” minder en zijn we van hem vanaf.

  5. Als er per ploeg maar tot 4 spelers van hetzelfde geslacht mogen zijn wordt tot voor grote ploegen heel wat knip- en plakwerk om nog andere genders uit de duim te zuigen.
    Ondertussen draait in de VS de zottenmolen verder rondjes.

  6. Er zijn maar 7 spelers in een ploeg. Zoals in de meeste sporten zijn ploegen allemaal even groot. Niet te verwarren met de organisatie erachter die wel verschillend in grote kan zijn maar dat kunnen wel duizenden mensen worden. Wel allemaal seksueel verschillen maar zoveel gender-namen heeft men nog niet als die al voorzien zouden zijn.

    Je komt dus al met 2 (4+3) genders toe en dat is zelfs voor niemand een probleem of je moet zoals andere doen al een man/vrouw seksisme koesteren. Het principe moedigt wel aan om ook andere genders te gebruiken en daarin te variëren maar dat kan vanzelf gebeuren daar moet men niet voor gaan puzzelen.

  7. Dat ik geen kennis heb van de intieme spelletjes van de QXYZ-gemeenschap is een lacune in mijn opvoeding en cultuur.

    Wat vind je van deze: man die zich lesbische vrouw voelt zoekt vrouw met overdosis aan mannelijke hormonen. Eten uit twee ruiven noemt men dat dan. Kan die nog bij de ploeg, desnoods als speler op de reservebank?

Plaats een reactie

Delen