Uncategorized

Raoul Hedebouw officieel verkozen tot voorzitter PVDA

Redactie PAL

Vandaag mochten de leden van de PVDA zich uitspreken over wie hun nieuwe voorzitter zou worden. Mits Raoul Hedebouw als enige kandidaat opkwam was het dus enkel afwachten met hoeveel procent van de stemmen hij zou verkozen worden.

Raoul Hedebouw begon zijn carrière bij de PVDA in 2005, waar hij nationaal woordvoerder werd van de partij. In 2012 mocht hij in de gemeenteraad van Luik gaan zetelen, al was dit van korte duur. In 2014 verhuisde hij namelijk samen met Marco Van Hees naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Bij de verkiezingen van 2019 ging het nog een stuk beter. Toen haalde de PVDA op nationaal vlak 8,62 procent van de stemmen en mochten ze 12 zetels verdelen in de Kamer. Hedebouw werd toen fractieleider. Nu wordt hij dus ook partijleider, en dat met 94,1 procent van de stemmen.

Eenheid versus separatisme

In zijn overwinningstoespraak pakte Hedebouw vooral het separatisme aan, dat volgens hem wordt aangestookt door extreemrechts. Volgens hem proberen zij “de werkende mens nog meer te verdelen”. Daarom wil Hedebouw dat zijn achterban “opnieuw het ‘wij’ gaat vooropstellen. Het wij van de werkende klasse”. Verder wil hij ook dat de partij zo goed mogelijk samenhangt. “Als nieuwe voorzitter zal ik het gezicht zijn van een sterke en verenigde ploeg. Eén vinger kun je breken, maar vijf vingers maken samen een vuist. Bij ons is er geen postjesstrijd, maar klassenstrijd”, zei hij daarover.

Socialisme 2.0

Daarnaast spreekt hij ook over een socialisme 2.0, dat volgens hem “een andere wereld” moet bewerkstelligen, in tegenstelling tot het huidige kapitalistische systeem. “De economie zal draaien om te voldoen aan de behoeften van de mensen, en niet voor de winst”. Daarbij legt hij de focus op onder andere de farmaceutische multinationals. “Een samenleving waarin onze wetenschappers onderzoek kunnen verrichten met het oog op het welzijn van de mens, en niet in het belang van de raden van bestuur van enkele multinationals.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Raoul Hedebouw officieel verkozen tot voorzitter PVDA”

  1. Geen supporter van de communisten van pvda maar deze man heeft ongetwijfeld charisma en uitstraling en zal de PS verder onder druk blijven zetten. Hij is een van de weinig politici die op niveau van de gewone kiezer weet te communiceren. Tussen de De Croos, De Wever en andere vlaamse politici ontbreekt het aan dit soort van aanjager.

  2. Toch altijd weer vreemd om te moeten vaststellen hoe ver ‘progressief’ achter staat op de werkelijkheid van de wereld anno 2021. Iedereen even arm is traditiegetrouw en praktijkbewezen de communistische vorm van meer gelijkheid. Hedebouw is wel een leuk figuur om bezig te zien en te horen, en vooral dat hij beter dan P.Mertens linkse vliegen zal kunnen afvangen vanaf de stro*thoop die Rousseau mag voorzitten. Core-business van Hedebouw ligt uiteraard in Wallonie, waar PS nog een mooi hoopje potentiele str*nt heeft liggen. Geweldig scharrelterrein daar, Raoul !

Plaats een reactie

Delen