De begroting van de regering-De Croo voor het jaar 2022 steunt vooral op nieuwe belastingen. Dat concludeert het Rekenhof in zijn nieuwe verslag. Nochtans beloofde de regering in haar regeerakkoord dat belastingen slechts een derde van de begrotingsinspanningen zouden behelzen.
In het regeerakkoord van de regering-De Croo werd beloofd dat de begrotingsinspanning voor een derde zou berusten op nieuwe uitgaven, voor een derde op diversen en voor een derde op ontvangsten (belastingen). In het verslag van het Rekenhof staat echter te lezen dat de begroting voorlopig voornamelijk gestut wordt door nieuwe belastingen.
“Het regeerakkoord bepaalde dat de begrotingsinspanning zou worden gespreid volgens deze verdeelsleutel: een derde uitgaven, een derde ontvangsten en een derde diversen”, klinkt het in de tekst. “Het Rekenhof merkt op dat de algemene toelichting, net zoals voor de begroting 2021, geen informatie verschaft over die verdeling. Uit de tabel met de besparingsmaatregelen blijkt bovendien dat het merendeel van de maatregelen betrekking heeft op de ontvangsten.”
Regering rekent zich rijk
Daarnaast zijn er een aantal andere opvallende punten van kritiek. Zo is de regering volgens het Rekenhof veel te optimistisch over het opkrikken van de tewerkstellingsgraad. Dat zou 280 miljoen euro moeten opbrengen, maar dat zou een overschatting zijn.
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hoopte met het zogenaamde Crossborder-project meer verkeersboetes te innen, ook bij buitenlanders. De regering hoopte op die manier op 100 miljoen euro extra. Uiteindelijk werd voor het afgelopen jaar slechts 40 miljoen geïnd.
De regering voorziet deze legislatuur 1 miljard euro opbrengsten uit de strijd tegen fiscale fraude – een luchtkasteel dat in zowat elke begroting wordt aangewend om de cijfers op te krikken. Het Rekenhof wijst erop dat minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) daarvoor nog altijd geen actieplan klaar heeft. “De methodes om de financiële impact te berekenen zijn niet altijd voldoende onderbouw”, klinkt het nog.
Hoewel minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zich sterk maakt in 2021 1,14 procent van het bbp te investeren in Defensie, blijkt dit in werkelijkheid slechts 1,10 procent te zijn. Ter vergelijking: de binnen de NAVO afgesproken uitgavennorm bedraagt 2 procent van het bbp. België is al jarenlang een van de grootste wanbetalers binnen de NAVO.
Politie en asiel
Ander heikel punt is de financiering van het eindeloopbaanstelsel van de politie, een bevoegdheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Onduidelijkheid over die regeling is tevens een van de redenen waarom de politie de afgelopen weken staakte. “Tot op heden is de financiering van het eindeloopbaanstelsel van de geïntegreerde politie nog niet gefinaliseerd”, aldus het Rekenhof.
Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) krijgt kritiek. Volgens het Rekenhof zijn deze “nog niet volledig becijferd” en kan men niet met zekerheid zeggen of het voorziene geld voor opvang zal voorstaan. “Hierdoor kan het Rekenhof niet nagaan of de middelen uit de algemene interdepartementale provisie zullen volstaan om een mogelijke stijging van de volume-effecten te ondervangen”, klinkt het.