Eva De Bleeker (Photonews)

Eva De Bleeker (Photonews)

Uncategorized

Rekenhof: jaarrekening federale overheid is een rommelboel

Belga Press Agency

Het Rekenhof onthoudt zich van een oordeel over de jaarrekening van de federale staat voor 2020. De rekening “geeft geen getrouw beeld van de financiële toestand en vermogenstoestand van het algemeen bestuur”, klinkt het in een rapport. Bovendien zijn er “heel wat verrichtingen” niet of onjuist geboekt.

Het Rekenhof controleert de uitvoering van de begroting en dit jaar ook voor het eerst jaarrekeningen van de overheid. Maar voor de jaarrekening van de federale overheid voor 2020 onthoudt het Hof zich in een eerste certificering van commentaar, klinkt het in een analyse die vrijdag is verschenen. De rekening “geeft geen getrouw beeld van de financiële toestand en vermogenstoestand van het algemeen bestuur”, klinkt het. “Voor bepaalde rubrieken zijn heel wat verrichtingen niet of onjuist in de rekeningen geboekt.”

Volgens het Rekenhof situeren de problemen zich vooral bij de materiële en immateriële activa, de voorraden, de provisies, de fiscale vorderingen en de financiële middelen. Het Hof heeft het over een “blijvend gebrek aan kennis en beheersing van de boekhoudverrichtingen bij de departementen”

Geen goed nieuws”, zegt Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld), die “begrip heeft voor het oordeel van het Rekenhof”. “De federale overheid moet een getrouw en volledig beeld van haar rekeningen kunnen geven. Het parlement, maar vooral ook de burgers, moeten correcte informatie hebben over de manier waarop de overheid haar middelen besteedt.” 

De Bleeker benadrukt dat de problemen moeten worden aangepakt. “Ik zie het rapport als een werkplan voor de komende jaren, waar we mee aan de slag moeten en zullen gaan.” De staatssecretaris zit “op zeer korte termijn” samen met de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA) om na te gaan hoe er tegemoet kan worden gekomen aan de bezorgdheden van het Rekenhof. Ze plant ook overleg met de andere administraties om te bekijken hoe de nodige verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Bij oppositiepartij N-VA wijst men op het feit dat enkel Vlaanderen min of meer de toets van het Rekenhof doorstond. “Enkel de Vlaamse rekeningen werden door het Rekenhof grotendeels goedgekeurd”, zegt Kamerlid Sander Loones. “De algemene rekening van het Waalse gewest en de Franse gemeenschap kregen een afkeurend oordeel. En na de Brusselse rekeningen, moet nu ook de federale overheid het met een ‘onthouding’ stellen. Dat is eigenlijk nog erger. Het toont aan dat zij zelfs niet in staat zijn voldoende informatie te bezorgen om de kwaliteit van de rekeningen te beoordelen.”

Loones spreekt zijn steun uit voor het voornemen van De Bleeker om de rekeningen in orde te brengen. “Ik hoop alvast dat de staatssecretaris zich daarbij niet laat inspireren door de vorige federale begrotingsministers, sinds 2009 allemaal van liberale signatuur”, klinkt het. “In Brussel zijn de rekeningen zelfs al 22 jaar in blauwe handen. De Bleeker nam alvast de eerste positieve acties, een goede zaak. Het Rekenhof toont aan dat het gaspedaal fors mag worden ingeduwd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

1 gedachte over “Rekenhof: jaarrekening federale overheid is een rommelboel”

  1. Het probleem zal ook zijn dat uit een correct opgestelde jaarrekening van de federale overheid zou blijken dat heel de boel failliet is en onze overheidsfinanciën aaneenhangen met spuug en plaktouw. Tevens is het eigen aan onze politiekers dat deze nooit een lange termijnvisie kunnen of willen uitwerken, daarom wat plak en knipwerk en verder aan rommelen tot de volgende verkiezingen. Als we competente politiekers hadden dan was al die controle van het Rekenhof overbodig. Nooit zullen we een getrouw beeld krijgen van de financiële en vermogenstoestand van het algemeen bestuur. In Brussel zitten die blauwe leugenaars al 22 jaar aan de knoppen. Zou er een provisie geboekt geweest zijn voor die 805.000 € die Somers gaat verbrassen ?

Plaats een reactie

Delen