Didier Reynders (Photonews)

Didier Reynders (Photonews)

Uncategorized

Reynders wil haatspraak Europees misdrijf maken

Belga Press Agency

De Europese Commissie wil haatspraak en -misdrijven toevoegen aan de lijst van grensoverschrijdende Europese misdrijven, zoals georganiseerde misdaad, terrorisme, corruptie, mensen- en drugssmokkel. Dat moet het op termijn mogelijk maken om in alle lidstaten gemeenschappelijke minimumregels voor de omschrijving en sanctionering van deze misdrijven toe te passen.

“Haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven zijn een EU-breed probleem dat, nu en in de toekomst, een krachtig antwoord vereist“, stelt eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders in een mededeling. “Met dit initiatief wordt een belangrijke stap gezet in de richting van een doeltreffender Europees antwoord op dreigingen als deze, die het pluralisme en de inclusiviteit in gevaar brengen. We mogen niet toelaten dat dit fenomeen onze democratieën verzwakt.”

Volgens de Commissie zijn haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven zowel off- als online uitgegroeid tot een bijzonder zorgwekkend probleem dat door de coronapandemie enkel maar is toegenomen. Omdat haatspraak en de achterliggende ideologieën via het internet snel verspreid kunnen worden en bij het plegen van haatmisdrijven internationale netwerken betrokken kunnen zijn, kan het fenomeen enkel met een gemeenschappelijk Europees optreden doeltreffend aangepakt worden, argumenteert de Commissie.

Er is momenteel geen wettelijke basis om haatspraak en -misdrijven op Europees niveau strafbaar te stellen. Er is wel een kaderbesluit dat haatspraak op grond van ras, kleur, religie, afkomst of etnische origine strafbaar stelt en door alle lidstaten in nationaal recht is omgezet, maar dat is niet overal correct of volledig gebeurd. België en sommige andere lidstaten hebben daarnaast ook haatzaaierij op grond van bijvoorbeeld seksuele oriëntatie of gender of leeftijd strafbaar gemaakt. Ook inzake haatmisdrijven kan de strafrechtelijke aanpak verschillen van lidstaat tot lidstaat.

Om een gemeenschappelijke minimumaanpak mogelijk te maken, moeten deze fenomenen toegevoegd kunnen worden aan de bestaande lijst van EU-misdrijven in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Op die lijst staan momenteel tien misdrijven met een uitgesproken grensoverschrijdend karakter, gaande van georganiseerde misdaad en terrorisme over corruptie en witwassen tot mensentrafiek en drugssmokkel.

De Commissie heeft nu voorgesteld aan de lidstaten om haatspraak- en misdrijven toe te voegen. Indien zij, na goedkeuring door het Europees Parlement, unaniem instemmen met dat idee, dan kan de Commissie nadien een concreet wetgevend voorstel met definities en minimale sancties op tafel leggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

16 gedachten over “Reynders wil haatspraak Europees misdrijf maken”

  1. Laat hem al eens beginnen met een aantal EU landen tot de de orde te roepen omwille van hun corona maatregelen of wil hij veeleer “stop islamisering” en “stop migratie” kunnen veroordelen?

  2. Gaan ze al die haatspuiende politici en virologen vervolgen die iedere kritische geest als ” antivaxer ” brandmerkt , vervolgen ? . En wat sommigen als terechte kritiek leveren , en anderen , bij gebrek aan argumenten dan als ” haatspraak ” catalogeren , behoort dat niet tot de vrijheid van meningsuiting . Voor ” beau ” didier ” is het belangrijkste : hij is nog eens in de media geweest .

  3. Hoe gaat men “haat” definiëren? Of is er sprake van haat als een blanke hetero rechtse man iets zegt of schrijft over links, maar vice versa is het dan geen haat maar cultuur? We hebben met vivaldi als heel wat ervaring met wat als “haatmisdrijf” aanzien wordt en wat als “cultuur” geklasseerd wordt. JC was haatdragend en het leger werd tegen hem ingezet maar hij heeft zichzelf verschillende keren “gezelfmoord”. IS vrouwen en hun tuig die massamoorden gepleegd hebben uit “haat”, krijgen een 1ste klas vlucht terug, moeten een opstel schrijven en lopen terug vrij rond om weer aan “cultuur” te doen.

  4. Reynders in de hoofdtaal van belgistan klinkt heel anders dan de tekst hierboven. Hij gebruikt enkel een half woord en dan nog zonder de uitgangen.
    In een interview hoor je dus iets zoals dit:
    “Haatzaai uitlatin en haatmisdrijv zijn een EU-bree problee dat, nu en in de toekom, een kracht antwoo vereis“, “Met di initiatie wor een belangrijk stap gezet in de richt van een doeltrefr Europee antwoor op dreigin als dees, die het pluralis en de inclusivit in gevar breng. We moog niet toelaa da di fenomee on democratie verzwak.”
    Gelukki zet de BRT steed ondertite onde die lu.

  5. En onder haatspraak verstaan zij dan alle uitspraken die de Europese regering niet goedkeurt! Het zullen drukke dagen worden in de rechtbanken. Maar het goede nieuws is dat met die vele boetes die ze dan kunnen uitdelen hun lonen (sorry, schenkingen aan hen, want als ik zeg lonen zou dat impliceren dat ze er ook werkelijk prestaties voor leveren) met 20% kunnen verhogen….

Plaats een reactie

Delen