Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Rusland start met winteroefening aan grens met Oekraïne

Wijnand Meeus

Momenteel lanceert Rusland een manoeuvre met meer dan 10.000 soldaten in het zuidwesten van het land. Net nu de spanningen met de NAVO-staten steeds meer oplopen. De operatie betekent het begin van de wintertrainingsperiode in het zogenaamde zuidelijke district, dat grenst aan Oekraïne, aldus het ministerie van Defensie.

De soldaten worden ingezet op meer dan 30 oefenterreinen, waaronder het schiereiland de Krim dat Rusland annexeerde. De NAVO had recentelijk nog haar verontrusting geuit over bevindingen dat Rusland “ongewoon grote aantallen” gevechtsklare troepen en zware wapens had gestationeerd aan de grens met Oekraïne. Volgens het buurland zijn er zowat 115.000 Russische soldaten aanwezig aan de grens. Rusland zelf beschuldigd Oekraïne ervan meer dan 120.000 soldaten naar de grens te hebben gestuurd.

Delen van de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk staan sinds 2014 onder controle van pro-Russische separatisten. Volgens schattingen van de VN zijn er tot nu toe meer dan 13.000 mensen gedood in het conflict. Een vredesplan dat onder Frans-Duitse bemiddeling tot stand is gekomen, staat momenteel on hold.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Rusland start met winteroefening aan grens met Oekraïne”

  1. “Rusland zelf beschuldigd Oekraïne ervan meer dan 120.000 soldaten naar de grens te hebben gestuurd”. Oekraïne is niet de agressor maar Rusland. Rusland heeft Oekraïne in 2014 aangevallen., niet omgekeerd. Rusland heeft het Oekraïense Krimeiland heimelijk bezet en, via een overhaast georganiseerd pseudoreferendum, geannexeerd in overtreding van het Memorandum van Boedapest, dat het zelf medeondertekend had. Dit memoranduum garandeerde Oekraïne internationale territoriale integriteit en soevereiniteit in ruil voor de afstand van zijn kernwapenarsenaal aan Rusland.

  2. Mooi. Maar Putin is wel zo slim om de grens niet over te steken. Oekraine is een failed state. Er is corruptie en wetteloosheid. Alles “netjes” georganiseerd door de Amerikanen. Putin laat zich niet in het Oekrainse moeras sleuren. Dat zou een te mooi excuus zijn voor de NATO om kernwapens aan de Russische grens te stationeren.

  3. “Rusland zelf beschuldigt Oekraïne ervan meer dan 120.000 soldaten naar de grens te hebben gestuurd”. Niet Oekraïne is de agressor, maar Rusland. Rusland heeft in 2014 Oekraïne aangevallen, niet omgekeerd. Rusland heeft het Oekraïense Krimschiereiland heimelijk bezet en, via een overhaast georganiseerd pseudoreferendum, geannexeerd, in overtreding van het Memorandum van Boedapest, dat het zelf medeondertekend had. Dit memorandum garandeerde Oekraïne internationaal territoriale integriteit en soevereiniteit in ruil voor de afstand van zijn kernwapenarsenaal aan Rusland.

  4. Hahahahaha.
    Pure CIA propaganda. Zo’n verhalen krijg je vandaag toch niet meer verkocht ? Enkel wie slaafs onze mainstream media volgt, gelooft dit misschien nog. Wie al eens in Ukraine en Rusland geweest is, doorprikt dit gemakkelijk.

Plaats een reactie

Delen