Uncategorized

Sophie Wilmès: “Moeten werken aan gascentrales, maar ook aan nucleaire capaciteit”

Redactie PAL

Volgens Sophie Wilmès, vice-eerste minister in de federale regering en minister van Buitenlandse Zaken (MR) was er in het verleden afgesproken dat men de kerncentrales zou verlengen indien er zich problemen zouden voordoen. Dat schrijft Le Soir. Een verlenging zou volgens haar in de huidige omstandigheden zeker nodig zijn.

Deze week zou er op federaal niveau beslist moeten worden over de toekomst van de kerncentrales. Hoewel er volgens Wilmès deze week nog niet over alles beslist moet worden, is er volgens haar momenteel weinig twijfel mogelijk over het pad dat moet ingeslagen worden. “We moeten werken aan de ontwikkeling van de gascapaciteit, die we nodig zullen hebben, maar tegelijkertijd ook aan de nucleaire capaciteit, want dat is het vangnet. Ons plan A is namelijk niet doenbaar, dat weten we ondertussen.” Aan de andere kant zegt ze ook dat men het dossier niet eindeloos voor zich uit kan blijven schuiven. “We willen ook geen stilstand, want dat zorgt voor onzekerheid rond de bevoorrading.” Immers is nu al duidelijk dat die zekerheid, die men wou hebben tegen november 2021, er niet is.

Kerncentrales langer openhouden, ondanks mening Engie

Het feit dat Engie een negatief advies heeft gegeven omtrent het langer openhouden van de kerncentrales moet volgens Wilmès geen struikelblok zijn. “We zijn ervan overtuigd dat het nog steeds mogelijk is. Akkoord, er zijn hindernissen, maar die zijn te overwinnen.”, verzekert de minister. “Het is fout om steeds te denken aan plan A of plan B, terwijl we beide nodig hebben.”, waarschuwt Wilmès. “We hebben én nucleaire energie nodig, én gas. We kunnen namelijk niet het risico lopen dat we met onzekerheid zitten rond onze bevoorrading, en indien we enkel voor gas kiezen is er te veel onzekerheid.” Daarmee voert ze een duidelijk pleidooi voor het openhouden van de kerncentrales. “Ik vraag dus om de verlenging van de centrales voor te bereiden. De eerste stap daarbij is het maken van een tijdslijn. Hoe zorgen we dat we op tijd klaar zijn?”

Onafhankelijkheid

Niet enkel de bevoorradingszekerheid of het feit dat gascentrales veel CO2 produceren is voor Wilmès een probleem. Ze is namelijk ook zeer bezorg over het feit of we wel onafhankelijk kunnen blijven van andere landen voor wat betreft onze energie. “Als minister van Buitenlandse Zaken en als ik zie wat er rond ons gebeurt, dan is onafhankelijkheid voor onze energie toch wel heel belangrijk.”, merkt ze op. “Als Europa afhankelijk wordt van gas, das is ze ook afhankelijk van Rusland, de belangrijkste exporteur. Daarnaast weten we ook dat de belangrijkste factor is prijsschommelingen voor gas de geopolitieke onzekerheid is. Nederland en Frankrijk zullen daar minder vatbaar voor zijn, omdat ze nog hun eigen kernenergie zullen kunnen opwekken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Sophie Wilmès: “Moeten werken aan gascentrales, maar ook aan nucleaire capaciteit””

  1. Op en top wanbeleid en een aanslag op de welvaart van de toekomstige generaties.
    Is het nu zo moeilijk om verantwoordelijkheid op te nemen en kerncentrales te bouwen. Desnoods richt men maar terug een nationaal Vlaams energiebedrijf op om de centrales uit te baten.

  2. Het lijkt mij van realiteitszin getuigen om niet op één paard te wedden.
    Dus een pleidooi voor kerncentrales is zinvol.
    Van het bouwen ervan in Holland is mij niets bekend.
    Dat land houdt ervan z’n land én zee vol te bouwen met windmolens, die zeker niet aan de toegenomen vraag van electrische auto’s kunnen voldoen.

Plaats een reactie

Delen