Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Binnenland politiek

Spoedafdeling ziekenhuis André Renard sluit de deuren

Ruben Notteboom

De spoedafdeling van het André Renard-ziekenhuis in de provincie Luik sluit de deuren. Het ziekenhuis in Herstal doet dat omdat het personeel de druk niet meer aankan en nood heeft aan rust. De vermoeidheid zou namelijk te groot zijn. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke reageert scherp.

Al meerdere malen trokken zorgverleners aan de alarmbel. Een combinatie van te weinig middelen en personeel enerzijds en te veel werk anderzijds werd te zwaar om nog aan te kunnen. Nu hebben verschillende ziekenhuizen al een kookpunt bereikt. Zo legde de spoedafdeling van het kinderziekenhuis Koningin Fabiola ook al het werk neer of werd de capaciteit in het UZ Gent verminderd. Het personeel heeft namelijk ademruimte nodig.

Oproep tot opwaardering verplegend beroep

Het ziekenhuis in Herstal merkt op dat ze al twee jaar kampen tegen het virus zonder einde en het personeel nu eenmaal rust nodig heeft. “Alle middelen zijn uitgeput,” klinkt het. Daarom is de spoedafdeling van het ziekenhuis sinds gisteren 14.00 uur gesloten tot en met maandag 13 december.

Het ziekenhuis roept op “het verplegend beroep op te waarderen” omdat de situatie anders erger zal worden in de komende maanden. Er moet een structurele oplossing komen, meer personeel en meer middelen. Na crisisoverleg met het kabinet werd wel ingestemd met minimale dienstverlening.

Kabinet Volksgezondheid reageert scherp op André Renard-ziekenhuis

Het kabinet van Volksgezondheid dreigt ook met zware sancties. Voor elke geweigerde patiënt kunnen ze namelijk een proces-verbaal opstellen voor inbreuken op de wet van 1964 over dringende geneeskunde hulpverpleging en dat overmaken aan het parket en het ziekenhuis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Spoedafdeling ziekenhuis André Renard sluit de deuren”

  1. Als resultaat op zijn ongelooflijke onbekwaamheid en gebrek aan een minimum practisch en menselijk inzicht, kan dit wel tellen voor Van den Broucke. Een échte minister van Volksziekmaking. Dat zo een figuur niet gerechtelijk kan worden aangepakt, terwijl hij een hele bevolking in gevaar brengt is ronduit hallucinant. Een manier om dictatortje VDB uit zijn ivoren toren te krijgen is mogelijk dat niet één zorgverlener nog komt opdagen op het werk.

  2. Heel eigenaardige beslissing, wetende dat in Wallonië de ziektekosten hoger liggen dan in Vlaanderen. Dat er een tekort is aan personeel zal niemand ontkennen, maar dat geldt net zo goed voor Vlaanderen. Ook Vandenbroucke durft de vinger niet op de communautaire wonde leggen.

  3. Tja, als je bedenkt met wat voor prutsen mensen naar spoedgevallen komen, kan ik het begrijpen. Ik heb zelf zo’n 20 jaar op spoedgevallen gewerkt en minstens 4 op 5 kan beter en met minder wachttijd door een huisarts geholpen worden. Dat zou dan de mensen die wel echt spoedgevallen nodig hebben, ten goede komen. Ziekenhuizen doen er weinig tegen, want vanwege de vele (ook nutteloze) onderzoeken zijn deze onnodige ‘spoedgevallen’ natuurlijk kassa, kassa.

Plaats een reactie

Delen