Illustration picture shows Taxi drivers block traffic in various places in Brussels, Thursday 02 December 2021. The Brussels taxi drivers protest because they do not accept that the Brussels government wants to offer a temporary solution to the Uber drivers, who could continue to work from December 10, pending the approval of the Brussels government's taxi plan. The taxi drivers are also planning legal action if the Brussels parliament approves the solution. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Uncategorized

Taxichauffeurs protesteren voor Brussels parlement

Wannes Neukermans

Een honderdtal taxichauffeurs is vrijdagochtend samengekomen aan het Brusselse parlement. Dat meldt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De parlementsleden debatteren op dit moment over de “Sparadrap”-ordonnantie, over de taxisector.

De chauffeurs parkeerden hun wagens in de Lombardstraat, de Duquesnoystraat en de Infante Isabellestraat. Rond 9 uur blokkeerden ze het verkeer op het Sint-Jansplein, vlakbij het Brusselse parlement. Het busverkeer moest tot iets voor 10 uur worden omgeleid. Hierna installeerden de betogers een wegblokkade, maar ze lieten wel enkele voertuigen van het openbaar vervoer passeren. De misnoegde chauffeurs zijn van plan er de hele dag te blijven om hun vastberadenheid te tonen. De Sparadrap-ordonnantie wil een aantal bepalingen van de taxi-ordonnantie van 1995 tijdelijk aanpassen of schorsen, waardoor Uber-chauffeurs in het Brussels Gewest opnieuw aan de slag kunnen. De plenaire vergadering nam nog drie andere teksten in overweging over hervormingen in de taxisector en de bescherming van Uber-chauffeurs.

Volgende dinsdag buigt de commissie Binnenlandse Zaken zich over de teksten. Een delegatie van de chauffeurs werd in de ochtend ontvangen door de Franstalige partij Ecolo. De delegatie wordt vrijdagmiddag ook in het Brusselse parlement verwacht. Mogelijk ontmoeten ze daarna vertegenwoordigers van de Franstalige liberalen van MR. “We komen samen met verschillende gesprekspartners om de voorstellen die op tafel liggen te bespreken”, zegt Philippe Lescot, vakbondsafgevaardigde van CSC Transcom. “De taxichauffeurs vragen dat de wet wordt gerespecteerd, maar ze zijn er niet tegen dat er dingen worden geregeld voor Uber-chauffeurs met een vergunning. We kijken wat we kunnen doen.” “We willen de chauffeurs niet tegen elkaar opzetten, maar we verzetten ons tegen de multinational en zijn onjuiste werking”, preciseert Lescot. “Uber wil een quasimonopolie ontwikkelen op basis van zelfstandige chauffeurs, maar de sociale maatregelen schieten tekort.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Taxichauffeurs protesteren voor Brussels parlement”

Plaats een reactie

Delen