Illustration picture shows garbage at the Brussels' Noordstation / Gare du Nord train station, Friday 17 May 2019, after the migrant camp has been displaced. For months a lower floor of the station was used as an illegal refugee shelter, where people lived in dire circumstances. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Toestand Noordstation: “Brussel is zelf verantwoordelijk voor deze chaos”

Wannes Neukermans

Nadat de situatie aan het Brusselse Noordstation in het verleden al meermaals onhoudbaar werd, loopt het ook nu opnieuw de spuigaten uit. Verschillende Brusselse gemeentes dreigden zelfs ingangen van het station te sluiten indien de federale regering niet meer middelen ter beschikking stelt. Volgens Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) ligt de schuld echter niet op federaal niveau. “De huidige situatie legt opnieuw de bestuurlijke chaos bloot. In het verleden werd dit in de schoenen van toenmalig staatssecretaris Theo Francken geschoven. Realiteit is dat de Brusselse overheden deze situatie zelf hebben gecreëerd.”

Al een tijdlang kamperen transmigranten aan het Noordstation en de Kanaalzone in onze hoofdstad. Er ligt heel veel afval, mensen doe er hun behoefte en er hangt een geur van urine. Ook het geweld neemt opnieuw toe: drugshandel, prostitutie en diefstal zorgen voor een toenemend onveiligheidsgevoel bij pendelaars en buurtbewoners. Nadat Brussel de schuld in het verleden bij Theo Francken legden, is het nu staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) die de schuld krijgt.

Brussels Gewest financiert illegale transmigratie

Drie Brusselse burgemeesters schreven een brief aan de federale regering waarin ze dreigden een aantal toegangen tot het Noordstation af te sluiten en de federale politie op te vorderen voor de handhaving in de probleemwijk. Dit gebruiken ze als dreigingsmiddel om de federale regering meer middelen ter beschikking te laten stellen voor de veiligheid in de Noordwijk en de opvang van transmigranten.

“De burgemeesters stellen dat de minister van Binnenlandse Zaken kan optreden bij problemen van openbare orde die zich over het grondgebied van meerdere gemeenten uitstrekken. Nochtans moet dat gebeuren in subsidiaire orde en is minister-president Rudi Vervoort (PS) eigenlijk aan zet. Hij kan eveneens de politie opvorderen. Waarom schrijven ze geen brief naar hem? In die brief kunnen ze ook de vraag stellen waarom het Gewest illegale transmigratie eigenlijk financiert”, stelt Vanden Borre.

Geen enkele wettelijke verplichting

N-VA-Kamerlid Theo Francken stelt dat de federale overheid wettelijk gezien op geen enkele manier verplicht is om opvang te voorzien voor illegale transmigranten. ” In 2018, toen ik nog staatssecretaris was, stuurden ze ook de factuur voor de opvang van transmigranten naar de federale regering. Ze kregen nul op het rekest. De N-VA heeft zich altijd verzet tegen zo’n transmigratiehub. Iedereen weet dat het Brusselse systeem niet duurzaam is, want het vangt mensen op die niet in Brussel willen blijven. Die personen kiezen ervoor de wettelijke procedures niet te volgen, ook al zouden ze dan recht hebben op bed, bad en brood. Zij verkiezen illegaal in Brussel te verblijven en het gewest faciliteert dat”, aldus Francken.

“Brussel is niet bevoegd voor de opvang van illegale transmigranten. Toch blijft de Brusselse regering er massaal geld in pompen. Natuurlijk ontstaat er een aanzuigeffect met zeer veel overlast. Voor 2021 vloeit er bijna 4 miljoen aan middelen naar de transmigratiehub in Schaarbeek, het voormalige Porte d’Ulysse. Daarnaast wordt ook nog een groot dagcentrum voor illegalen gefinancierd in Brussel-stad, opnieuw met miljoenen euro gewestelijke steun. Brussel is het beste voorbeeld dat het opengrenzenmodel op basis van mensensmokkel ultiem mensonwaardig en destructief is”, besluiten de N-VA’ers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Toestand Noordstation: “Brussel is zelf verantwoordelijk voor deze chaos””

  1. De opvangkost van één migrant kost gemiddeld 40.000 euro per jaar. Geen probleem want Vlaanderen betaalt.
    Maar het beloofde pensioen van 18.000 per jaar komt er niet.
    Puur racisme van de bende van het Orakel van Brakel…

  2. Zolang men geen ernstig en bruikbaar terugkeerbeleid op poten zet blijft de kwaal woekeren. Wanneer men moet wachten op het fiat of de instemming van de EEG-instanties ter zake of rekening blijft houden met het gekrijs en de subversie van sommige NGO’s kan en zal er niets veranderen. De -vooral Vlaamse- Belgische belastingbetaler blijft de dupe van een onverantwoordelijke politiek en de bewoners van steden, wijken en andere plaatsen alwaar die zogenaamde asieleisers zich installeren het onnodige slachtoffer van het gebrek aan moed van politiekers en activistische rechters die wonen en verkeren in middens waar ze niet de minste last hebben van de uit de hand gelopen toestand.

  3. Transmigratie is eigenlijk hetzelfde als toerisme, maar dan gratis. Als iedereen mag wildkamperen zonder boete te betalen of anders gratis op hotel zullen de prijzen in Tenerife wel instorten. Als toerist moet je trouwens ook betalen als je een gewaagde tocht doet en gered moet worden. Het zou nogal wat zijn, moesten alle Europeanen transmigranten worden. Wie zou er dan de politiekers betalen?

  4. De regering in Brussel heeft dit jaren en jaren toegelaten. PS/Ecolo zijn hier de grootste schandelijke pleiters voor geweest. Geld dat ze eigenlijk niet hadden en nog niet hebben blijft er maar naartoe gaan. Illegalen die bij wet hier niet mogen zijn, passeren de grenzen of het niets is, uit alle werelddelen. Ik begrijp nog steeds niet dat kiezers in Brussel daar niet tegen in opstand komen. Geef je stem niet meer aan die onbekwame ministers en partijen. Vlaanderen STOP met geld naar dit Brussel te laten gaan, zij verkwanselen het alleen aan henzelf of aan vreemdelingen.

  5. Zo lang permissiviteit permanent woke gecamoufleerd blijft als vermeende PoCo-“verdraagzaamheid”(sic) geldt de spreuk ;” zachte heelmeesters maken stinkende wonden”

  6. In de middeleeuwen bouwden Graven een muur rond hun stad om dieven en plunderaars buiten te houden en na een bepaald uur werden de bruggen opgetrokken zodat de veiligheid gegarandeerd werd,waarom kunnen we nu ook niet een muur rond bxl bouwen,anderzijds zullen die zoetzakken dan naar omliggende steden trekken waar ze welkom geheten zullen worden door vld-burgemeesters of andere woke-burgemeesters.per slot van rekening is het beter als ze naar de Noord gaan en blijven,.De bedrijven zullen zich toch verplaatsen naar de Vlaamse Rand nu de A12 een veldwegel zal worden voor inkomende pendelaars.

Plaats een reactie

Delen