Peter R de Vries, op het Marengoproces - Afbeelding: Photonews

Peter R de Vries, op het Marengoproces - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Tweede inleidende zitting moord Peter R. de Vries

Niels Geerinck

Maandag houdt de Amsterdamse rechtbank een tweede inleidende zitting omtrent de moord op journalist Peter R. de Vries. De advocaten van de beide verdachten uiten hun ongenoegen over de manier waarop het proces en het dossier worden aangepakt.

De eerste zitting dateerde al van twee maanden geleden. Die ging door onder heel wat belangstelling en media-aandacht. De twee verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (35) waren aanwezig maar ook heel wat vrienden en de naaste familie van de misdaadjournalist maakten hun opwachting.

Beschuldigden

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan Delano G. ervan te verdenken De Vries op 6 juli te hebben neergeschoten in het centrum van Amsterdam, waar hij later overleed aan zijn verwondingen.

De Poolse handlanger van Delano, Kamil E. zou een week voor de moord een verkenning hebben uitgevoerd en meteen na de aanslag de vluchtauto hebben bestuurd waarin Delano zat. De twee werden na de feiten al snel klemgereden door de Nederlandse ordediensten op de A4-snelweg.

Kamil E. ontkende tijdens de vorige ontmoeting met de rechtbank alle beschuldigingen aan zijn adres. Volgens de raadsmannen van de verdachte was hij slechts gevraagd om iemand van en naar Amsterdam te brengen en had hij geen weet van moord op de Vries.

“Een spookproces”

Ook de advocaten van Delano G. uitte hun bedenkingen bij de manier van werken door het OM. Volgens meester Ronald van der Horst zijn alle namen in het dossier anoniem, behalve die van de verdachten en hun naasten, hetgeen de verdediging bemoeilijkt.

Hij noemt het dossier een voorbode op een “spookproces“. “Hele passages zijn weggelakt. Ook deskundigen van het NFI en de forensische opsporing zijn allemaal anoniem. Dat geldt ook voor de medewerkers van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van zo’n dossier kan wat ons betreft geen recht gedaan worden.”, zo sneerde van der Horst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen