Uncategorized

Vaccinproductie brengt 1 miljard euro op voor België

Redactie PAL

De vaccinproductie in België geeft ons land een economische boost. Dat schrijft De Tijd. Dat is vooral te danken aan de fabriek die het Amerikaanse Pfizer heeft in Puurs.

Het gebeurt niet zo vaak dat één onderneming een duidelijke impact heeft op de economische statistieken, maar dat is dit jaar anders. Pfizer België levert dit jaar zo’n 1 miljard euro extra welvaart op, wat uiteraard komt door de productie van vaccins tegen het coronavirus. In de eerste 10 maanden van dit jaar produceerde Pfizer zo’n 108 procent meer vaccins dan in diezelfde periode in 2020. Ook de totale waarde van het bedrijf steeg in een jaar tijd met 101 procent, naar 29,4 miljard euro. “De fors toegenomen groei van de productie van de Belgische biofarmaceutische sectoren in 2021 is vooral het gevolg van de rol van België als belangrijk vaccinproducerend land“, zegt Caroline Ven, de CEO van Pharma.be.

Tewerkstelling

Het is geen toeval dat Pfizer de fabriek in Puurs selecteerde voor de productie van het coronavaccin. Die fabriek is namelijk gespecialiseerd in het afvullen van geneesmiddelen in ampullen of flesjes. Zo worden in Puurs de niet-actieve ingrediënten van het vaccin gemaakt en werd de fabriek plots gebombardeerd tot grootste vaccinproducent ter wereld. Maandelijks rollen er zo’n 100 miljoen vaccins van de band. Dat leverde veel extra banen op, waardoor er nu 3.800 mensen tewerk worden gesteld, in plaats van 3.000 een jaar geleden.

Export

De meeste vaccins die hier worden gemaakt zijn bestemd voor export. In de eerste 9 maanden van dit jaar exporteerde België voor 16,6 miljard euro aan vaccins. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Toch blijkt uit de cijfers dat de verhouding tussen de toegevoegde waarde en de omzet minder groot is dan voor de andere vaccins die in België worden geproduceerd. Dat komt omdat veel ingrediënten worden ingevoerd, en de winstmarge (die tussen de 20 en 30 procent ligt) wellicht naar de VS of Ierland gaat, waar de hoofdzetel van Pfizer gevestigd is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Vaccinproductie brengt 1 miljard euro op voor België”

Plaats een reactie

Delen